Marjolein Laponder wordt beschreven als een 'duizendpoot met een gouden randje'. | Foto: Rob Lamping
Marjolein Laponder wordt beschreven als een 'duizendpoot met een gouden randje'. | Foto: Rob Lamping Foto: Rob Lamping

Marjolein Laponder van Incluzio Leiderdorp genomineerd als Sociaal Werker van het Jaar

Algemeen Maatschappelijk

Marjolein Laponder (26), sociaal werker in Leiderdorp, is een van de drie genomineerden voor de eervolle titel ‘Sociaal Werker van het Jaar’.

De landelijke verkiezing ‘Sociaal Werker van het Jaar’ benadrukt het belang van sociaal werk en zet het vak in de spotlights. Marjolein werkt sinds 2020 voor Incluzio Leiderdorp. Als sociaal werker helpt zij dorpsgenoten die langdurig vastlopen om hun leven weer op te pakken en mee te doen in de maatschappij. Dit doet zij zowel individueel als in groepsverband. De sociaal werker van het jaar wordt gekozen door een vakjury en door het publiek. Tot 15 mei kan op Marjolein gestemd worden via deze link.


Duizendpoot

In de voordracht wordt Marjolein ‘een duizendpoot met een gouden randje’ genoemd. Er valt te lezen: “In haar aanpak staat de klant centraal. Zij doet een beroep op de eigen kracht van de inwoner om te werken aan hulpvragen. Ze heeft een enorme kennis op diverse terreinen binnen het sociaal domein. Op het moment dat ze ergens tegenaan loopt, stapt ze erop af en denkt in mogelijkheden voor de klant en gelooft in hem of haar.” In dit filmpje stelt Marjolein zichzelf voor.


Bewonerskringen

Marjolein werkt - in lijn met de visie van haar werkgever Incluzio – vraaggericht. Daarbij pakt ze vaak verschillende vragen en problemen tegelijk aan, omdat dit veel effectiever is. Ze werkt individueel met bewoners van de Leiderdorp maar ook met bewonerskringen. Marjolein: Ik zie hoeveel dit groepsgericht werken oplevert. Mijn insteek is aansluiten bij vragen van bewoners. Zij willen iets voor elkaar betekenen en zoeken samen naar oplossingen. Zo versterk je hen op een positieve manier. Het is fijn dat deelnemers zeggen dat ze zich als mens gezien voelen, minder eenzaam zijn, contacten kunnen opbouwen en meer zin hebben in het leven. Daar doe ik het voor.”


Gelijke kansen

In haar werk vindt Marjolein dat de mens achter de vraag met zijn of haar mogelijkheden en talenten centraal moet staan. “Iedereen verdient een gelijke kans, moet eerlijk behandeld worden en sociale steun krijgen. Ik zoek oplossingen om de klant zo goed mogelijk bij te staan. Regelmatig ben ik de wegwijzer voor mensen die verzeild zijn geraakt in moeilijke aanvragen in zorg- en gemeenteland waarbij bureaucratie kan worden voorkomen.”

Janine de Vries, haar manager bij Incluzio Leiderdorp, zegt: “Ik vind het helemaal terecht dat Marjolein genomineerd is. Ze is veelzijdig en zorgt altijd voor de ondersteuning die het best past.”


De verkiezing van de Sociaal Werker van het Jaar wordt georganiseerd door ‘Sociaal Werk werkt!’, de samenwerking van werkgeversorganisatie Sociaal Werk Nederland en de werknemersorganisaties FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn. De genomineerden zullen zich een jaar lang in het land laten zien en horen.

Tijdens het Jaarcongres Sociaal Werk 2021 op 26 mei wordt de winnaar bekendgemaakt.Uit de krant