Logo leiderdorpsweekblad.nl
Gedeputeerde Berend Potjer (GroenLinks) verricht samen met bewoners Mariëlle van Gijzen en Egbert Boonstra de openingshandeling voor de  zonnestroominstallatie aan de Langedijkdreef.
Gedeputeerde Berend Potjer (GroenLinks) verricht samen met bewoners Mariëlle van Gijzen en Egbert Boonstra de openingshandeling voor de zonnestroominstallatie aan de Langedijkdreef. (Foto: J.P.Kranenburg)
Milieu en duurzaamheid

Eerste zonnestroominstallatie voor sociale huurwoningen van start in Leiderdorp

De eerste zonnestroominstallatie voor bewoners van sociale huurwoningen in Nederland is op 16 september geopend in Leiderdorp. Op de daken van het flatgebouw van Rijnhart Wonen aan de Langendijkdreef zijn 220 zonnepanelen gelegd die inmiddels meer dan dertig huurders in de wijk van stroom voorzien. En dat kunnen er nog veel meer worden.

Via de energiecoöperatie ‘Delen Duurzame Energie’ kunnen huurders zonder inleg vooraf profiteren van zonnestroom. Deze nieuwe constructie maakt zonne-energie bereikbaar voor mensen met een kleine beurs. Berend Potjer, gedeputeerde energie van de provincie Zuid-Holland, opende de eerste installatie samen met de huurders van woningcorporatie Rijnhart wonen.

Het project is een samenwerking tussen Delen Duurzame Energie, Rijnhart Wonen, zonnepanelenspecialist Bluehome en duurzame energieleverancier Greenchoice, met ondersteuning van Provincie Zuid-Holland.

Berend Potjer: “Wij vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen met de energietransitie. Het was voor huurders nog niet mogelijk om deel te nemen aan zonnestroom zonder vooraf geld in te leggen. Voor veel mensen is zo’n bedrag vooraf een hoge drempel. Daarom hebben we geholpen om deze nieuwe coöperatie én nieuwe manier van werken mogelijk te maken. Nu kunnen mensen via hun maandelijkse energierekening profiteren van de opbrengst van zonnestroom en de belastingvoordelen. Rijnhart Wonen bijt nu het spits af, ik hoop dat meer woningbouwcoöperaties volgen.”

Chrétien Mommers, directeur-bestuurder Rijnhart Wonen: “Het voordeel voor onze huurders is dat de maandelijkse energierekening direct lager wordt, en daarmee de maandlasten. Met deze sociale zonnestroominstallatie op het dak van het wooncomplex aan de Langendijkdreef kunnen veel huurders gebruik maken van duurzame stroom. De energiecoöperatie mag stroom opwekken voor leden die in hetzelfde of een direct aangrenzend postcodegebied wonen. Doordat er geen financiële inleg vooraf nodig is, verlagen we de drempel voor onze huurders om mee te doen.”

Meer sociale zonnestroominstallaties volgen

Dit gezamenlijke zonnestroomproject in Leiderdorp is de primeur voor sociale huurders. Delen Duurzame Energie richt zich op uitbreiding van sociale zonnestroomprojecten met woningcorporaties in de provincie Zuid-Holland en heel Nederland. Woningcorporaties bezitten een derde van het woningbestand in Nederland, dus hier ligt een grote kans om Nederland duurzamer te maken.

Meer berichten