Omstreden bouwplan Hoofdstraat kan door
Logo leiderdorpsweekblad.nl
De Doesbrug met links het perceel bouwgrond.
De Doesbrug met links het perceel bouwgrond. (Foto: Corrie van der Laan)
bouwplannen

Omstreden bouwplan Hoofdstraat kan door

De bouw van enkele woningen op een perceel vlak naast de Doesbrug aan de Hoofdstraat kan definitief doorgaan. De Raad van State verwierp vorige week alle bezwaren die door omwonenden waren ingediend. Het bestemmingsplan voor dit project is goedgekeurd.

Door: Adrie van der Wel

Het plan maakt naast een twee-onder-één-kapwoning aan de Hoofdstraat en een achtergelegen woning ook een onderkomen voor de brugwachter, parkeerruimte en uitritten naar de Hoofdstraat mogelijk. Volgens de omwonenden zijn die uitritten een bedreiging voor de verkeersveiligheid op de Hoofdstraat vanwege het slechte zicht. Verder klaagden de buurtbewoners bij de Raad over de parkeerdruk in de buurt die met de komst van nieuwe woningen wordt vergroot. Daarnaast waren de buurtbewoners niet te spreken over de gemeente, die vooraf te weinig overleg heeft gevoerd over het bouwplan.

De gemeente wees alle bezwaren van de hand. En de Raad van State schaarde zich achter de gemeente. Volgens de gemeente is geprobeerd om in de buurt draagvlak voor het bouwplan te krijgen en is er ook overleg geweest. Het bouwplan is volgens de gemeente ook aangepast. De buren wezen de Raad op hun pogingen om al in 2017 en 2018 te praten over het bouwplan. Maar dat speelt volgens de Raad geen rol. Het gaat erom dat tijdens de bestemmingsplanprocedure inspraak is geboden en dat was het geval.

Verkeersveiligheid

De Raad ziet ook geen grote bedreiging van de verkeersveiligheid. De drie woningen zullen niet veel verkeersbewegingen veroorzaken. De uitrit vanaf de achtergelegen woning en de parkeerplaatsen is volgens de Raad ook breed genoeg, zodat er voldoende zicht is op het verkeer in de Hoofdstraat. De uitrit bij de twee-onder-één-kapwoning geeft minder zicht. Maar voor de Hoofdstraat geldt een maximumsnelheid van 30 kilometer en er is eenrichtingsverkeer. Het plan voldoet volgens de Raad ook aan de geldende parkeereisen. Voor de drie woningen worden zes parkeerplaatsen gerealiseerd op eigen terrein. Maar bezoekers moeten in de buurt een parkeerplek zien te vinden. Daarvoor is volgens de Raad ruimte aan de Achthovenerweg.

Meer berichten