Drukte bij de Doesmolen in Hoogmade.
Drukte bij de Doesmolen in Hoogmade. Foto: Corrie van der Laan

Eerste Elf molenfietstocht smaakt naar meer

Algemeen Evenement

Zo'n 250 liefhebbers van fietsen, molens en het Groene Hart genoten zaterdag 6 juli van de door de Lions Club Leiderdorp uitgezette fietstocht langs elf molens van de Rijnlandse Molenstichting.

De opbrengst van de tocht ging naar de molenstichting. Maar dat was niet eens het belangrijkste, volgens initiatiefnemer Erik Kopp, zelf lid van de Lions Club en molenaar van de Munnikkenmolen. Waar het hem vooral om ging, was interesse wekken voor de molens rond Leiderdorp. En dat is gelukt. Bij elke molen werd niet alleen een stempel op de stempelkaart gezet, maar stond ook een enthousiaste molenaar die weinig aanmoediging nodig had om op zijn – of in een enkel geval haar – praatstoel te stappen en allerlei bijzonderheden en anekdotes over de molen te vertellen. Zoals over de betekenis van de kleuren van het houten bovenhuis van de wipmolens: rood als de molenaar katholiek is, groen bij een protestantse molenaar en zwart bij een atheïstische molenaar. En over de molens als woning. De grote Googermolen in Roelofarendsveen (nummer 7 op de route) biedt daarvoor wel ruimte zoals de fietsers met eigen ogen konden zien. Maar veel anderen zijn toch wel erg krap. De kleine Doeshofmolen aan de Leiderdorpse Ruigekade (de tweede waar een stempel gehaald kon worden) was daarom de eerste in de regio waar een molenaarshuisje naast werd gezet. Bij de meeste andere molens gebeurde dat pas na de invoering van de woningwet in 1901.

Door al die verhalen deden de fietsers met gemak een uur of vijf over de tocht van 39 kilometer. Wat betekende dat de meesten aan het eind van hun tocht een flinke regenbui over zich heen kregen. Maar bij het eindpunt bij de Munnikkenmolen aangekomen, was het leed van een nat pak snel vergeten. Hier was gezelligheid, muziek en een koek en zopie, en kon tegen het tonen van een volle stempelkaart een gratis consumptie genuttigd worden.

De eerste Elf Molenfietstocht smaakt naar meer en krijgt ongetwijfeld een vervolg. Dan met een andere route en natuurlijk met andere molens. De keuze is groot genoeg: de Rijnlandse Molenstichting heeft er 46.

Ook een aantal fietsmaatjes en hun gasten reden de route.
Bijkomen op het eindpunt bij de Munnikkenmolen.
Alle elf molens bezocht, de stempelkaart is vol!
De Lagewaardse molen in Koudekerk aan den Rijn
Fraaie stokrozen bij de Googermolen.
De fietsmaatjes komen aan bij het eindpunt.
Molenaarster Amber, van onder meer de Noordhof molen in Leiden, viel in bij de Grosmolen.
De inschrijftafel bij de start, het parkeerterrein bij de scouting in het Weteringpark.
Nattigheid bij de Lijker 2.
De eerste molen op de stempelkaart: de Achthovense molen in Leiderdorp.

Uit de krant