Erik Kopp bij de nu nog kale ijzeren plaat waarop een informatiebord over de Munnikkenmolen moet komen.
Erik Kopp bij de nu nog kale ijzeren plaat waarop een informatiebord over de Munnikkenmolen moet komen. Foto: Corrie van der Laan

Lions Club Leiderdorp organiseert eerste Leiderdorpse 'Elf molenfietstocht'

Algemeen

Of er in onze regionen ooit nog een Molentocht op de schaats komt, is hoogst onzeker. Maar de Lions Club Leiderdorp zorgt komende zomer voor een mooi alternatief: de Leiderdorpse Elf molenfietstocht op zaterdag 6 juli.

Door: Corrie van der Laan

Het wordt een recreatieve tocht van 39 kilometer door het Groene Hart, langs elf molens van de Rijnlandse Molenstichting. Waarbij de deelnemers bij elke molen een stempel voor hun stempelkaart kunnen halen. Een volle kaart is goed voor een gratis consumptie bij de koek-en-zopie aan de finish: de Munnikkenmolen in het Leiderdorpse Weteringpark. Bovendien krijgt iedereen die de tocht volbrengt een exemplaar van het fotorijke boek 'Geef ons de Ruimte' dat de Rijnlandse Molenstichting in 2009 heeft uitgegeven ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan (zolang de voorraad strekt).

Dat juist de Lions Club Leiderdorp kwam met het idee van een molenfietstocht, is niet verwonderlijk. Een van de leden, Erik Kopp, is de molenaar van de Munnikkenmolen. Hij is ook de grote organisator achter het evenement. Zijn collega-molenaars van de Rijnlandse Molenstichting wilden graag meedoen, vertelt hij. "We hebben een prachtige route uitgezet maar wat de tocht extra leuk maakt, is dat alle molens open zijn en dat de molenaars uitleg kunnen geven." De keuze voor het aantal van elf molens is zeker niet toevallig. "Dat is een knipoog naar de Elfstedentocht."

Starten voor de Elf molenfietstocht kan op 6 juli tussen 10.00 en 13.00 uur bij Scouting Leiderdorp aan de Boomgaardlaan 24. De deelnemers krijgen daar hun stempel- en routekaart uitgereikt. Kopp verklapt alvast dat de tocht in noordoostelijke richting gaat, met het verste punt in Oude Wetering.

De opbrengst van de Elf molenfietstocht (het inschrijfgeld en de netto inkomsten van de koek-en-zopie) is voor de Rijnlandse Molenstichting, die het wil gebruiken voor informatieborden bij de verschillende molens. Iets waar de stichting, die altijd moeite heeft de begroting rond te krijgen, zelf geen geld voor heeft.

Aandacht voor molens

Toch is wat Kopp betreft de opbrengst niet het belangrijkste. "Het gaat mij vooral om aandacht voor de molens. Het zijn toch prachtige historische werktuigen die ook nog eens een functie hebben: 43 van de 49 molens van de Rijnlandse Molenstichting zijn echt werkzaam." Enthousiast legt hij uit dat de molens zeker bij extreme regenval een belangrijk steentje kunnen bijdragen om het water in de polders op peil te houden. "Het mooiste is als we door het hoogheemraadschap gebeld worden met de vraag om bij te springen." Maar ook daarbuiten malen ze regelmatig. "Het is de sport om ervoor te zorgen dat de automatische gemalen niet aan hoeven te slaan."

Wie meer wil weten over functie, werking en geschiedenis van de Munnikkenmolen en de tien andere molens op de route, moet vooral meedoen op 6 juli. De molenaars klimmen graag op hun vertelstoel. Voorinschrijven kan nu al door een bericht te sturen naar elfmolenfietstocht@gmail.com. Het inschrijfgeld is dan 5 euro per persoon en 16 euro per team van maximaal 4 personen. Betalen gebeurt aan de start. Ook is het mogelijk op 6 juli aan de start in te schrijven. Deelnemers betalen dan 6 euro per persoon of 20 euro per team. Kijk voor meer informatie op leiderdorp.lions.nl en www.rijnlandsemolenstichting.nl.

Uit de krant