Natuurspeeltuin nu officieel rookvrij
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Wethouder Angelique Beekhuizen (met rood jasje) heeft, onder toeziend oog van een groep speeltuingebruikertjes, het bord 'Rookvrij' onthuld. Links voorzitter Riny Vons van de Stichting Natuurspeeltuin Leiderdorp.
Wethouder Angelique Beekhuizen (met rood jasje) heeft, onder toeziend oog van een groep speeltuingebruikertjes, het bord 'Rookvrij' onthuld. Links voorzitter Riny Vons van de Stichting Natuurspeeltuin Leiderdorp. (Foto: Johan Kranenburg)
Maatschappelijk

Natuurspeeltuin nu officieel rookvrij

Ook de Leiderdorpse natuurspeeltuin is nu officieel rookvrij. Woensdagmiddag 24 april, bij de opening van het buitenspeelseizoen, onthulde wethouder Angelique Beekhuizen (LPL) het bord 'Rookvrij' op het toegangshek van de speeltuin in sport- en recreatiepark De Bloemerd.

Het bestuur van de Stichting Natuurspeeltuin Leiderdorp vraagt iedereen die in de speeltuin komt het terrein voortaan rookvrij te houden en zo het goede voorbeeld te geven. Dat met het doel om kinderen beschermen tegen de verleiding van roken en het schadelijke meeroken.

Iedereen wil dat kinderen kunnen spelen in een gezonde en veilige omgeving. Daar hoort ook een rookvrije speeltuin bij. Geen gevaar van brandwonden of kinderen die peuken oppakken en in hun mond stoppen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het zien roken van anderen, kinderen aanzet om later zelf te gaan roken. Kinderen kopiëren namelijk gedrag van anderen. Hoewel gelukkig bijna geen enkel kind jonger dan 12 jaar rookt, is het wel belangrijk dat ze een gezonde sociale norm leren. Een rookvrije omgeving maakt kinderen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken.

Roken speelt een belangrijke rol bij het krijgen van longziekten. Het Longfonds is samen met de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding initiatiefnemer van de beweging 'op weg naar een Rookvrije Generatie. Deze beweging werkt toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Daarvoor is het nodig dat we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen veel komen rookvrij te maken. Het Longfonds helpt kinderboerderijen en speeltuinen om rookvrij te worden. Zie ook www.longfonds.nl/rookvrij-spelen.  

Meer berichten