Afbeelding
Foto: J.P. Kranenburg

Fonkelnieuwe dierenambulance

Algemeen

De vrijwilligers van de Dierenambulance regio Leiden hebben er lang op moeten wachten, maar vanaf vandaag kunnen ze hun werk doen met een gloednieuwe wagen. Bestuurssecretaris Lous Meijer van de Stichting ter Ondersteuning van de Dierenambulance-Vogelasiel regio Leiden overhandigde de sleutels gisterenmiddag (24 januari) aan Yvonne Hijman, de coördinator van de dierenambulance.

Dat gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in de showroom van Forddealer Van Bunningen aan de Weversbaan in Leiderdorp waar een groot aantal van de 55 vrijwilligers van de Dierenambulance aanwezig was.

Driekwart jaar hebben de vrijwilligers rondgereden met een gewone witte Ford bus. De nieuwe ambulance was in december 2017 al besteld maar de levering liet op zich wachten en de oude ambulance, die driemaal klokje rond was, gaf het in maart 2018 definitief op, vertelt Meijer. "Gelukkig leende Van Bunningen ons gratis een bus, maar het is wel erg prettig dat we nu weer duidelijk herkenbaar zijn."

Ze neemt meteen de gelegenheid te baat om een oproep te doen voor meer vrijwilligers. "55 lijkt best veel maar het is niet genoeg. De Dierenambulance is 365 dagen per jaar, 24 uur per dag inzetbaar. Daarvoor zijn heel wat mensen nodig, chauffeurs, bijrijders en mensen die de telefoon beantwoorden."

Een gebrek aan vrijwilligers is niet het enige probleem waarmee de Dierenambulance kampt. "We zijn ook hard op zoek naar een nieuw onderkomen voor de ambulance en voor het vogelasiel." De ambulance staat nu tijdelijk in een loods aan de Robijnhof in Leiden, maar moet daar over enige tijd uit. Het vogelasiel, dat jarenlang gevestigd was aan de Haarlemmerweg in Oegstgeest, is 1 december vorig jaar gesloten. Suggesties voor locaties zijn welkom via info@dierenambulanceleiden.nl, benadrukt Meijer.

Belangrijk is dat het zo goedkoop mogelijk wordt want aan geld is ook een groot gebrek bij de Dierenambulance. Dat komt vooral omdat de negen gemeenten in het werkgebied van de stichting vrijwel niets betalen voor haar diensten, legt voorzitter Jaap van Meijgaarden uit. "Voor het ophalen van loslopende of aangereden huisdieren als honden, katten en konijnen waarvan de eigenaar niet gevonden kan worden, krijgen we een kleine vergoeding van rond de 5 euro per rit, wat bij lange na niet kostendekkend is. Rijden we voor vogels of bijvoorbeeld voor waterschildpadden – wat afgelopen zomer nogal eens gebeurde – dan krijgen we helemaal niets omdat dit onder de 'wilde dieren' valt. Over 2017 kwam die vergoeding voor de hele regio uit op 1570 euro, net iets meer dan 1 procent van onze jaarlijkse kosten, en over 2018 zal het ongeveer hetzelfde zijn."

Eind september vorig jaar heeft de Dierenambulance een brief gestuurd naar de verschillende gemeenten met het verzoek om een hogere vergoeding, niet alleen voor huisdieren maar ook voor wilde dieren. Het gaat dan om 20 euro per rit. "We hopen dat de gemeenten over de brug komen. We worden regelmatig gebeld door de politie, brandweer of gemeentelijke diensten als ergens gewonde dieren liggen of wanneer dieren een gevaarlijke situatie veroorzaken. Daar zou toch een redelijke vergoeding tegenover moeten staan."

Met Leiden is de stichting inmiddels in gesprek. Van de gemeenten Leiderdorp, Oegstgeest en Voorschoten is vooralsnog geen enkele respons gekomen. "Nog niet eens een ontvangstbevestiging."

Uit de krant