Archief
Archief

Vergunningparkeren stap dichterbij in Zijlkwartier

Algemeen

De gemeenteraad had er bijna drie uur voor nodig, maar met 13 stemmen voor en 8 stemmen tegen kan het college van burgemeester en wethouders aan de slag met een voorstel voor vergunningshoudersparkeren in het Zijlkwartier. Lokale Partij Leiderdorp, PvdA-GroenLinks, ChristenUnie-SGP en D66-raadslid Barendse stemden voor het voorstel. De rest van de D66-fractie, CDA en VVD stemde tegen.

Bewoners waren al afgedropen na een urenlange discussie over of vergunningparkeren nu wel of niet betaald parkeren is, enkele schorsingen, een herhaling van zetten van het debat twee weken geleden en daarna een zeer technisch debat over een in stukjes geknipt amendement waar hoofdelijk op gestemd moest worden en vervolgens onduidelijkheid ontstond over waar er nu over gestemd was.

Al met al een teleurstellende avond voor bewoners van het Zijlkwartier. Zij hadden verwacht - of eigenlijk gehoopt - dat de gemeenteraad daadkrachtig zou instemmen met de vurig door hen gewenste oplossing voor de parkeerproblemen. Daadkrachtig was het allerminst, meer met de hakken over de sloot.

87 procent bewoners

Twee weken geleden leek het hele voorstel nog naar de prullenbak te worden verwezen. De Lokale Partij Leiderdorp was niet overtuigd of bewoners wel parkeerproblemen ervoeren en of een onderzoek goed was uitgevoerd. Daarop hebben bewoners snel een draagvlakmeting gedaan. ‘Opeens lazen we dat er getwijfeld werd of er wel overlast zou zijn’, sprak een bewoner in. ‘De parkeerdruk ligt in sommige straten boven de 100 procent. Ik vraag u als bewoner van het Zijlkwartier om met een oplossing te komen. Vergunningparkeren is unaniem de oplossing.’ Volgens de peiling die bewoners hebben gedaan is 87 procent voor het invoeren van vergunningparkeren.

Wel of niet betaald parkeren?

Alles fracties erkennen die problemen wel, maar er ontstond discussie of vergunningparkeren betaald parkeren genoemd wordt. Immers heeft de gemeenteraad zich in mei 2023 uitgesproken tegen betaald parkeren. Dat het college nu met een voorstel komt waarin vergunningparkeren benoemd wordt om uit te werken, stuit enkele partijen tegen de borst.

Niet enkel om de discussie over betaald parkeren, maar ook om het waterbedeffect. CDA-raadslid Jan Huisman: ‘We denken dat met de invoering van vergunningen we de problematiek importeren. Dat gaat zich verspreiden over het dorp. De gemeenteraad wil geen betaald parkeren. Wat ons betreft, is deze gevoeligheid duidelijk.’ D66-raadslid Mieke van Ulden vulde aan: ‘Moeten we het effect voor heel Leiderdorp niet weten? Zijn alle voorstellen wel afgewogen? Het voorstel van het college komt sturend over. We gaan nu een heel stelsel opzetten voor het hele dorp. We willen tijdelijke snelle maatregelen. Wat u voorlegt, is meer onderzoek.’

‘Alles kost geld’

Wethouder Gebke van Gaal gaf de gemeenteraad nog mee dat welke oplossing ook gekozen wordt, het geld kost. ‘Het enige wat geen geld kost, is niets.’ Ze kon verder de gemeenteraad meedelen dat het nog zes tot negen maanden gaat duren voordat de gemeenteraad een uitgewerkt voorstel krijgt.

De LPL wilde met een amendement nog vastleggen dat de kosten van vergunninghouders parkeren worden gedragen door de gebruikers. Daar ging de rest van de gemeenteraad niet in mee.

Het college kan nu aan de slag met de uitwerking. Dat plan gaat naar de gemeenteraad, waarna de discussie ongetwijfeld opnieuw gevoerd gaat worden.

Uit de krant