Kleiwarenfabriek Ginjaar in het Leiderdorpse Doeskwartier. | Archieffoto: PR
Kleiwarenfabriek Ginjaar in het Leiderdorpse Doeskwartier. | Archieffoto: PR Foto: PR

Nieuwe bestemming voor iconische Kleiwarenfabriek Ginjaar

Algemeen

De voormalige monumentale kleiwarenfabriek Ginjaar aan de Doeslaan 34-38 in Leiderdorp is verkocht aan Voorhof VOF, een ontwikkelvennootschap van Bas van Dijk uit Leiden. Het bedrijf gaat in samenwerking met de gemeente Leiderdorp de ruim 100 jaar oude fabriek herbestemmen tot een appartementencomplex met circa 19 woningen.

Hierdoor blijft het silhouet van de langst werkende kleiwarenfabriek uit de regio bewaard. BOEi is in 2019 door Jolanda Ginjaar ingeschakeld als procesadviseur om de verkoop van de voormalige kleiwarenfabriek van begin tot eind te begeleiden.

Zichtbaar

Ginjaar, voormalig eigenaar van het fabriekspand: ‘In samenwerking met BOEi is een koper voor de kleiwarenfabriek gevonden, die het mogelijk maakt om de ovens, schoorstenen en het aanzicht van de fabriek die in de loop van 100 jaar is ontstaan te behouden. Wij zijn erg blij dat hierdoor een deel van de geschiedenis van het familiebedrijf, opgericht door mijn opa en zijn broer, zichtbaar blijft voor Leiderdorp.’

Bas van Dijk, Jobo de Bouwers: ‘Met onze partners gaan wij de komende periode de uitdaging aan om in de voormalige kleiwarenfabriek Ginjaar een plan te ontwikkelen. Een ambitieus, hoogstaand en duurzaam plan dat van toegevoegde waarde is voor Leiderdorp.’

Al sinds middeleeuwen

De kleiwarenindustrie was al vanaf de middeleeuwen belangrijk in Leiderdorp. Ooit telde de gemeente meerdere fabrieken die klei verwerkten uit de polders in de omgeving. Bouwmaterialen als bakstenen en dakpannen waren belangrijke producten. Firma gebroeders Ginjaar Kleiwaren, zoals de officiële naam luidt, startte in 1920, toen de familie Ginjaar twee huizen en een schuur van de Aardewerkfabriek Holland kocht, waar toen pottenbakker Sibbus de scepter zwaaide.

Ginjaar Kleiwaren produceerde aanvankelijk voornamelijk schoorsteenpotten en bloempotten. De bloempotproductie is allang verleden tijd maar schoorsteenpotten werden tot voor kort nog steeds gemaakt aan de Doeslaan. Daarnaast was het bedrijf gespecialiseerd in het maken van ambachtelijke bouwkeramiek voor restauratiedoeleinden. Het gaat dan bijvoorbeeld om muurafdekken, raamdorpels en bijzondere stenen en ornamenten voor de afwerking en verfraaiing van daken.

Uit de krant