Carolina en Liesbeth op pad. | Foto: Carolien van Leeuwen
Carolina en Liesbeth op pad. | Foto: Carolien van Leeuwen Foto: Carolien van Leeuwen

Paddenpatrouille zet jaarlijks duizenden padden, kikkers en salamanders over

Algemeen

Een half uur na zonsondergang komen ze in actie. Gestoken in reflecterende hesjes speuren twee vrijwilligers van de Paddenpatrouille met zaklantaarn het B.G. Cortspad af. Ze zijn op zoek naar padden, salamanders en kikkers die de oversteek wagen van het drukke fietspad, gelegen naast de tunnelbak A4 in Leiderdorp.

Ieder jaar van februari tot half april, leggen de diertjes, net ontwaakt uit hun winterslaap, de route af naar het water om zich voort te planten. Helaas eindigt hun tocht vaak voortijdig doordat ze in het donker worden platgereden of vast komen te zitten in een kolk. De Paddenpatrouille KNNV (Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging) Leiden, probeert dit met ongeveer 125 vrijwilligers zoveel mogelijk te voorkomen.

Iedere avond gaat een wisselend duo op acht locaties in Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest op pad. Ze helpen de beestjes letterlijk een handje bij het oversteken. Hiervoor hebben ze een instructieavond gevolgd zodat ze dit op een diervriendelijke manier kunnen doen. Na afloop van iedere patrouille worden de aantallen gedetecteerde dieren – levende en dode - per soort digitaal doorgegeven. Landelijk en lokaal kan zo worden bijgehouden hoe het met de populaties is gesteld om ze beter te kunnen beschermen. Jaarlijks zetten ze enkele duizenden amfibieën veilig over. Ook halen groepjes vrijwilligers de beestjes van februari tot november uit putten op straat.

Afgelopen donderdag waren Carolina Jost en Liesbeth van Aalst op patrouille op het B.G. Cortspad. Ze doen dit jaar voor het eerst mee, ongeveer één avond in de week. Heel secuur scannen ze een aantal keren het hele pad af. Vooral langs de stoepranden, want daar zitten de amfibieën vaak; het helpt dat de gemeente een aantal betonnen hulpheuveltjes heeft aangelegd, maar toch hebben de dieren vaak nog moeite om de stoeprand op te komen.

Het oppakken gebeurt heel voorzichtig, professioneel en liefdevol. Kikkers hebben vaak alleen een klein duwtje nodig om, springend, hun pad te vervolgen, als ze maar zo snel mogelijk van het fietspad af zijn! Carolina en Liesbeth doen dit werk graag: “Het geeft veel voldoening iets concreets voor dieren en de natuur te doen.” De aantallen variëren sterk: op 13 maart zijn op één avond maar liefst 92 salamanders en 5 kikkers overgezet. Vanavond waren het er een stuk minder, maar ook al red je er maar één, dan is de avond al geslaagd!

Wil je je ook inzetten bij de Paddenpatrouille? Iedereen vanaf 14 jaar, die ongeveer één avond per week beschikbaar is, kan meedoen. Meld je aan op: info@paddenpatrouille.nl.

Deze kikker werd gered. | Foto: Carolien van Leeuwen

Uit de krant