Nick Maikov en Joella Guldemeester: zorgen over klimaatverandering | foto Nelleke Thissen
Nick Maikov en Joella Guldemeester: zorgen over klimaatverandering | foto Nelleke Thissen

Ook Leiderdorpse leerlingen aanwezig bij Klimaatmars

Algemeen

Ruim 10.000 scholieren togen vorige week naar Den Haag voor deelname aan de klimaatmars. Ook leerlingen van het Leiderdorpse Visser 't Hooft lyceum uitten er hun zorgen over het klimaat.

Door Nelleke Thissen

Super leerzaam en interessant. Zo noemen Nick Maikov (15) en Joella Guldemeester (15) hun ervaringen bij de klimaatmars vorige week. De beide Havo 3 leerlingen van het Leiderdorpse Visser 't Hooft Lyceum bevonden zich te midden van de ruim 10.000 leerlingen op het Haagse Malieveld. Een derde deel van de Havo 3 en 4 leerlingen van hun school ging er naartoe. Echt kicken om zelf de maatschappelijke invloed en de politieke aandacht van zo'n actie te beleven, vinden ze.

Angst
Ze gingen vanwege hun angst voor de klimaatverandering. "Er moet iets gebeuren. De gevolgen komen steeds dichterbij", vreest Nick. Hij denkt dat de huidige besluitvormers in de politiek niet zo'n haast hebben. "Ze zijn immers ouder, maar wij willen straks nog in een gezonde wereld leven". "Wij en onze kinderen', benadrukt Joella. Daarom is het goed, zo vinden ze allebei, dat met de protestacties de klimaatzorgen van jongeren onder de aandacht worden gebracht. Hun aandacht voor het klimaat is ontstaan in de aardrijkskundelessen van docent Jens Fick. "Eerst wist ik er niet veel van", bekent Nick. "Op het nieuws hoor je soms wat en dat is het dan. Maar meneer Fick heeft het ons allemaal prima uitgelegd. Nu is het heel duidelijk". Dat hun school achter de actie staat vinden Nick en Joella super. Dit is lang niet overal, merkten ze op het Malieveld. Volgens teamleider Pieter Snaterse wil zijn school de leerlingen die ruimte bieden. "Uiteraard wel in samenspraak met de ouders. Zij zijn verantwoordelijk voor de deelname van hun kind". Hij vindt dat zijn leerlingen op een verantwoorde manier met de gekregen vrijheid zijn omgegaan. "Daar ben ik trots op".

Verantwoord
Joella is door haar moeder op de klimaatmars geattendeerd. Met een groepje vriendinnen stapte ze op de trein. Op het Malieveld kwamen ze andere groepen leerlingen van het Visser tegen. Ze stuurden foto's naar de school. "Zo konden wij hun ervaringen volgen", zegt Snaterse tevreden. In tegenstelling tot vele anderen is Nick na afloop niet bij McDonalds geweest. "Wel in de Belair Diner van mijn vader. Onze hamburgers worden gemaakt van verantwoord vlees. Bij ons geen bio-industrie", weet Nick. Wat doen ze zelf om het milieu te sparen? Ze nemen nooit de bus, maar altijd de fiets, zo antwoorden Joella en Nick op de vraag. En dat doen ze straks ook als ze mogen autorijden, denken ze. Sinds haar bewustwording van de klimaattoestand keert Joella zich tegen het kappen van bomen. En met het scheiden van afval gaat ze nu ook veel bewuster om. Ook dat is nodig voor een gezonde en groene natuur. Nu en later.

Uit de krant