Biodiversiteit in Leiderdorp en de Joodse inwoners van Leiderdorp in WO II bij de LVU

De vrouw in de Oudheid: de discussie gaat door

In 2017 bleek dat een Vikinggraf, dat in 1878 was aangemerkt als een mannengraf, het skelet van een vrouw bevatte. De film (uit 2021) en het boek ‘Lady Sapiens’ stellen onze beeldvorming ter discussie: mannen waren de jagers en ontdekkers, vrouwen zorgden bij hun hutten voor de kinderen. Gaat dit alleen over de oudheid of ook over ideeën over de positie van de vrouw in onze tijd? Lezing, dinsdag 2 april, 10.15 - 12.15 uur (€ 20).


Extra workshop “Collages maken: Schilderen met papier en textiel”

Vanwege de grote belangstelling organiseert de LVU een extra workshop collages maken. Daarin werk je met mixed-mediatechnieken aan een kleurrijke collage op schilderdoek. Je werkt met allerlei soorten papier en textiel, tegellijm en acrylverf. Woensdag 3 april, 19.30 - 22.00 uur (€ 29).


Frans Hals

Bereid je met deze lezing voor op de tentoonstelling over Frans Hals in het Rijksmuseum (voorjaar 2024). Uitzonderlijk vernieuwend, vermakelijk en bijna baldadig: Frans Hals was een van de meest bepalende schilders van de 17e eeuw. Met zijn kenmerkende losse, levendige stijl wordt hij wel gezien als voorloper van het impressionisme. Het Rijksmuseum toont met vijftig werken hoe Frans Hals breekt met conventies en zijn eigen weg vindt. En je krijgt een boeiend beeld van zijn tijd. Donderdag 4 april, 14.00 – 16.00 uur (€ 20).


De Olympische Spelen in de Oudheid

Altijd al willen weten hoe de Olympische Spelen er in de oudheid uitzagen? Kom dan naar deze lezing. Meer dan 1000 jaar lang streden mensen in het grote heiligdom van Zeus in Olympia. Net zoals de moderne Olympische Spelen werden deze spelen in de oudheid eens per vier jaar gehouden, en winnen was daarbij het hoogst haalbare en leverde veel prestige (en geld!) op. Anders dan nu waren de Olympische Spelen deel van een religieus feest ter ere van Zeus, en mochten er alleen Griekse mannen meedoen die geen slaaf waren. Bovendien vallen er tegenwoordig geen doden tijdens de wedstrijden. Dinsdag 16 april 2024, 10.15 - 12.15 uur (€ 20).


Biodiversiteit in Leiderdorp

De cyclus Biodiversiteit wordt afgesloten met een avond gewijd aan Biodiversiteit in Leiderdorp, gemeentelijk beleid, beheer en educatie, en bevordering zelfwerkzaamheid inwoners.


Sprekers van de gemeente Leiderdorp en het Milieu Educatief Centrum vertellen wat de gemeente doet op het gebied van biodiversiteit en wat je zelf kunt doen. Donderdag 4 april, 20.00 – 22.00 uur (€ 21)


De Joodse inwoners van Leiderdorp in WO II

In deze lezing staat de familie Van Hoorn-Italiaander centraal. Voor deze familie, die is omgebracht in Auschwitz en Sobibor, zijn in september 2023 voor het huis waarin zij woonden in de Koningstraat, stolpersteine gelegd. Zij waren overigens niet de enige Joden in Leiderdorp: tegen het eind van de 19e eeuw zijn hier Joodse kinderen geboren en tijdens de oorlog werkten en woonden er Joden, waren er bezoekers en verbleven er onderduikers.


Wat weten we over hun wel en wee? Dinsdag 16 april, 14.00 - 16.00 uur, Leiderdorps Museum, Vronkenlaan 46 (€ 20).


Informatie en aanmelding

Het bureau van de LVU in de Sterrentuin is geopend op maandag van 9.00 tot 17.00 uur en op dinsdag- t/m vrijdagochtend van 9.30 tot 12.30 uur. Het bureau is te bereiken per mail (info@volksuniversiteitleiderdorp.nl), of – tijdens kantooruren - telefoon (06 28415610).


Zie voor informatie ook website www.volksuni-versiteitleiderdorp.nl, waarop men zich ook voor cursussen kan inschrijven.