Bloemen en knuffels op de Rietschans als blijk van medeleven.
Bloemen en knuffels op de Rietschans als blijk van medeleven. Foto: Corrie van der Laan

'Jullie hebben gegokt, en wij hebben verloren'

Gemeenteraad n Een zeer emotionele raadsvergadering maandagavond. Enige punt op de agenda, de veiligheid op de Rietschans/Touwbaan. Op 10 maart kwam daar de 12-jarige Nino om het leven. Nabestaanden, waaronder zijn moeder, verwijten de gemeente grove nalatigheid. 

Tekst: Marc Wonnink.

Met tranen in de ogen vertelde moeder Kirsten van der Zeeuw hoe zij die gitzwarte dag heeft beleefd en elke dag daarna. 'Elke seconde het besef dat ik hem nooit meer zal vasthouden.' Woorden die de aanwezigen bij de keel grepen.


Verantwoording

Na het verdriet kwam de woede. De woede dat de gemeente meldingen negeerde, de woede dat er niets aan de verkeersonveilige situatie is gedaan.

'Het probleem is hier dat u als raadsleden hoort te doen waar u voor betaald krijgt. Het is krankzinnig dat ik hier moet zitten. Het gaat hier wel om een leven. Mijn leven is helemaal naar de klote.' 


De raadsleden leken zich bewust van hun verantwoordelijkheden. Arie Janssen van de ChristenUnie-SGP: 'Iets ingrijpender dan dit, bestaat er niet. De politiek wordt hier ter verantwoording geroepen. Dat is begrijpelijk. Wij hebben in de spiegel gekeken en ons afgevraagd hoe dit heeft kunnen gebeuren.'

Olaf McDaniel van PvdA-GroenLinks: 'Als Nino niet was overleden, hadden wij het hier nu niet over gehad. Een waarheid die pijn doet. Die zo scherp is, dat we vergeten zijn dat daar een situatie is waar vanuit de statistiek naar is gekeken. Hoe kan je met de kennis van nu nog beweren dat het een veilig kruispunt is?'


Verkeersmaatregelen

De gemeenteraad veegde het voorstel van verkeerswethouder Bob Vastenhoud van tafel en kwam met twee voorstellen. Na urenlang beraad zijn die samengevoegd tot één voorstel dat unaniem is aangenomen.


1. Binnen nu en vier weken snelle maatregelen zoals aanpassen bebording en belijning.

2. Voor september een kostenplaatje en mogelijkheden van aanvullende maatregelen zoals een zebrapad, losliggend fietspad, 30 kilometer per uur zone en een parkeerverbod.

3. Op de langere termijn een complete herinrichting.


'Met z'n allen zijn we tot dit resultaat gekomen. Dit heeft een breed draagvlak', sprak Hugo Langenberg van de LPL. 'Goed dat we er uit zijn gekomen. We kunnen hier serieus mee aan de slag en ik denk dat het recht doet aan de oproep in de petitie', vulde verkeerswethouder Vastenhoud aan. 'Ik ga aan de slag.'


Kritiek

De wethouder kreeg in het debat voor het besluit flinke kritiek over zich heen. Vooral over het aantal meldingen dat is gedaan (zie artikel hieronder). Maar liefst 57 meldingen kwamen sinds 2008 binnen bij de gemeente. 'Naar ons idee zijn het gros van die meldingen keurig opgepakt.'


Het verweer van de gemeente was vaak dat er plannen zijn om de Rietschans/Touwbaan aan te pakken, maar dat dat pas gebeurt als de rest van de Baanderij ook op de schop gaat. 'Ik heb spijt dat dit zo gebeurd is', sprak Vastenhoud. 'Hier moeten we van leren.'


Realisme

Waar de gemeenteraad toch vooral op zoek was naar een snelle oplossing, bleek uit de beantwoording van de wethouder dat het allemaal niet zo gemakkelijk is. En dat was frustrerend.

Het lijkt simpel, een vrijliggend fietspad aanleggen. De wethouder spiegelde voor dat die plannen uitgetekend moeten worden, er staan bomen die dan gekapt moeten worden. Daar moet een vergunning voor worden aangevraagd, etcetera.

Uiteindelijk heeft de raad eensgezind de wethouder op pad gestuurd om snel maatregelen te treffen.


Tientallen meldingen over Rietschans

Bij de gemeente zijn de afgelopen jaren meer dan vijftig meldingen binnengekomen over onveilige situaties op De Baanderij. Dat blijkt uit documenten opgevraagd door Omroep West. Bijna twintig van de vijftig meldingen gingen over de onoverzichtelijke en gevaarlijke kruising. In deze meldingen werd soms tot in detail beschreven waarom het zo gevaarlijk was op het punt waar Nino verongelukte.

De gemeente schrijft in 2019 naar een inwoner terug dat de situatie daar inderdaad gevaarlijk is, maar een oplossing niet makkelijk te vinden is. De gemeente schrijft terug dat in de gebiedsvisie Baanderij het kruispunt aandacht krijgt. Echter is die gebiedsvisie op dat moment nog niet klaar.


OM vervolgt vrachtwagenchauffeur

De vrachtwagenchauffeur die de 12-jarige Nino doodreed op de Rietschans, wordt door het Openbaar Ministerie vervolgd.


De 44-jarige chauffeur wordt aangeklaagd voor aanmerkelijk onvoorzichtig rijgedrag met de dood tot gevolg. Het OM vindt dat hij op een verwijtbare manier onvoorzichtig heeft gereden.


Op de Rietschans ter hoogte van de bushalte bij het Leo Kanner P.C. Hooftcollege werd eerder een oversteekplek voor de leerlingen van de school gemaakt. In ieder geval tot aan de zomervakantie zullen er rond de tijd dat de school in- en uitgaat oversteekbegeleiders worden ingezet.

De oversteekplek die nu is gecreëerd, is slechts een tijdelijke maatregel.

Afbeelding