Afbeelding
Foto:

Elzenhaantje

Wie nu een rondje door de Heemtuin loopt zal zien dat er op vrijwel elke els blauwe glimmende kevertjes zitten. De toepasselijke naam van dit kevertje is het elzenhaantje, want ze hebben een duidelijke voorkeur voor elzen.


De elzenhaantjes die nu te zien zijn hebben zich in de winter schuilgehouden tussen bladeren en tussen de kieren van oude bomen. Tijdens het snoeien in de winter kom ik de kleine kevertjes vaak tegen in spleten van oude bomen.


Eitjes

De elzenhaantjes die nu te zien zijn zijn druk bezig met paren en het leggen van eitjes. Als je even zoekt kun je nu aan de onderkant van elzenblaadjes hoopjes met minuscule eitjes zien zitten. Over twee weken komen deze eitjes uit en verschijnen de eerste larven.


Kaal gegeten

De larfjes beginnen meteen het blad van de elzen te eten, waardoor er binnen korte tijd grote gaten in de bladeren te zien zijn. Sommige bomen worden zelfs helemaal kaal gegeten.


Nadat de larven zich vol hebben gegeten verpoppen ze zich op en in de grond. Na een paar weken verschijnt dan de nieuwe generatie elzenhaantjes.


Geen blijvende schade

Hoewel het er soms heftig uitziet ondervinden de elzen geen blijvende schade.
Gezonde bomen kunnen de vreetlust van de elzenhaantjes aan, en vormen al snel weer nieuw blad.




Zichthoeken en                        stroken gemaaid

Maaien n Allerlei soorten kruiden, bloemen en grassen zijn in de afgelopen weken hard gegroeid. Dit is goed voor de biodiversiteit. Maar bij verkeerskruisingen zorgt dit soms voor verkeersonveilige situaties. De begroeiing komt dan te hoog te staan. De gemeente heeft daarom de zichthoeken weer gemaaid.


Ook worden 'meterstroken' langs belangrijke wegen en fietspaden gemaaid, zodat de begroeiing niet te hoog wordt en over paden kan hangen. Daarnaast is de middenberm aan de Willem-Alexanderlaan gemaaid. 'Door dit nu te maaien zorgen we ervoor dat het voor het verkeer rondom alle in- en uitritten aan de Willem-Alexanderlaan overzichtelijk blijft', meldt de gemeente in een bericht.

Tijdens de werkzaamheden aan de dijk langs de Dwarswatering wordt de berm en rietkraag vanaf de Oude Spoorbaan tot aan de Grotiuslaan kort gehouden. Door de begroeiing kort te houden kan de aannemer veilig werken en zullen vogels een andere broedplek zoeken.

Voordat er gemaaid wordt, controleert een ecoloog eerst of er inderdaad geen nesten zijn. Worden er toch nesten gevonden? Dan markeert de ecoloog deze zodat daar niet gemaaid wordt.


Frits Koning benoemd tot Ridder                in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Prof. dr. Frits Koning is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. 


Hij ontving de koninklijke onderscheiding na afloop van een minisymposium en zijn afscheidscollege in het LUMC, uit handen van de Leidse burgemeester Lenferink. De immunoloog kreeg de onderscheiding vanwege zijn grote bijdragen aan het onderzoek naar immuungemedieerde ziekten, met name coeliakie (glutenintolerantie).

Afbeelding