5 juni

Aanstaande maandag is er een extra gemeenteraadsvergadering. Op de agenda staat een onderwerp, als volgt omschreven: ‘om samen te bepalen welke aanvullende verkeersmaatregelen er genomen kunnen worden op het kruispunt Rietschans/Touwbaan’. 

Daar kwam op 10 maart bij een verkeersongeval een 12-jarige jongen om het leven. In dit ene zinnetje staan twee woorden – aanvullende en kunnen – die iets zeggen over de wijze waarop burgemeester en wethouders en gemeenteraadsleden de vergadering ingaan.

Aanvullende: op dat levensgevaarlijke kruispunt is alleen twee weken geleden een tijdelijke maatregel in de vorm van een op het wegdek geverfde oversteekplaats genomen. Wat eerder onmogelijk werd genoemd, kon nu opeens worden uitgevoerd: het kruispunt is ietsjes veiliger gemaakt, begeleiders helpen - in ieder geval tot de zomervakantie - bij het oversteken. Verder is er geen sprake van maatregelen. 

Kunnen dient gewijzigd te worden in moeten

In de berichtgeving over deze vergadering geen woord over het onheil dat daar is aangericht. Geen letter over de moeder wier leven nooit meer hetzelfde zal zijn door dit onherstelbaar verlies. Koel, kil, zakelijk. 

Tijdens de ingelaste raadsvergadering van 5 juni zullen drie onderzoeksrapporten worden besproken. Dat liet de verantwoordelijke wethouder enigszins stamelend bij RTV West weten. Wie hebben de onderzoeken, onafhankelijk, uitgevoerd? Met welke vraagstellingen werden de onderzoekers op pad gestuurd? 

De ‘enorm geschrokken’ fracties van VVD en D66 hebben raadsvragen gesteld die ongetwijfeld aan de orde komen. Ze gaan onder meer over inwoners die eerder aan de bel trokken over de verkeerssituatie op de plek van het ongeval. Daarop werd halfslachtig of niet op gereageerd. 

Zowel de burgemeester en wethouder als de gemeenteraadsleden kunnen serieus kijken naar hun rol bij het dodelijk ongeval. Kennelijk staan ze niet zo dichtbij hun inwoners als ze verkondigen, ze weten niet wat er in het dorp écht gaande is. 

De petitie voor een veiliger Leiderdorp werd 15.000+ keer getekend. Hoeveel van de ondertekenaars zullen maandag vanaf de publieke tribune deze vergadering bijwonen of via de televisie volgen? Er zullen handen in eigen boezem worden gestoken. Het ‘dit mag nooit meer gebeuren’ zal beluisterd kunnen worden. 

Er zijn wethouders afgetreden en coalities geploft om minder ernstige redenen dan de dramatische dood van een 12-jarige jongen. 


Zomermarkt 

ommedijk n Verpleeghuis De Ommedijk in Leiderdorp organiseert op woensdag 14 juni van 10.00 tot 15.00 uur een gezellige zomermarkt. In de hal en recreatiezaal worden in een aantal kraampjes mode, sieraden, kaarten, cadeautjes, en nog veel meer leuks aangeboden.