Medea Hempen overhandigt de taart aan SVL-voorzitter Wim Kenstra. Verder v.l.n.r. wethouder  Daan Binnendijk, CDA burgerraadslid Jan Huisman en  Koert van Bemmel en Lo van Osch van de schaakvereniging. | Foto: PR
Medea Hempen overhandigt de taart aan SVL-voorzitter Wim Kenstra. Verder v.l.n.r. wethouder Daan Binnendijk, CDA burgerraadslid Jan Huisman en Koert van Bemmel en Lo van Osch van de schaakvereniging. | Foto: PR Foto: PR

Taart voor de kampioen

schaken n Het CDA Leiderdorp bracht onlangs een bezoek aan de Schaakvereniging Leiderdorp. De Schaakvereniging is recent gepromoveerd naar de 2e klasse en er was dus alle reden om dit te vieren met taart.

Daan Binnendijk, wethouder en zelf een actieve schaker: "Promotie naar de tweede klasse is een hele grote prestatie. De Schaakvereniging Leiderdorp heeft een roemrucht verleden met hele goede spelers, maar dit is toch echt een historische mijlpaal." Voorzitter Wim Kentstra kon dat alleen maar beamen: "De vereniging bestaat al 102 jaar, maar dit niveau hebben we nog niet eerder bereikt."

Medea Hempen, CDA-fractievoorzitter, overhandigde de taart en het gebak, wat enthousiast werd ontvangen. Daarna volgde een rondleiding met de wedstrijdleiders uit het bestuur Lo van Osch en Koert van Bemmel.


Opgaande lijn

Elke woensdagavond zijn er jeugdleden en senioren actief in de Kastanjelaanschool. De jeugdleden zijn opgedeeld naar niveau en spelen ook het hele jaar competitie tegen elkaar. De vereniging heeft flink geleden onder corona, want er kon lang niet worden geschaakt en meerdere leden haakten af. Nu is er weer een duidelijke opgaande lijn. Schaken is populair onder de jeugd, onder meer door apps en internet, maar steeds meer jeugd wil het dan ook in het ‘echt’ spelen. Zowel hele jonge jeugd, als jongeren tussen 10-16 jaar melden zich spontaan aan om lid te worden.

Wim Kentstra vertelt dat de vereniging erg blij is met de locatie van de Kastanjelaanschool. De samenwerking is heel fijn en volgend jaar gaat er ook weer schaakles op de school zelf worden gegeven. Ook komt er binnenkort weer een jeugdtoernooi, waarbij alle scholen in Leiderdorp worden aangeschreven om leerlingen aan te melden.

Zijn er dan geen uitdagingen? Uiteraard speelt bij de vereniging ook het vraagstuk van vrijwilligers. Er is een groep van hele goede krachten, maar elk jaar is het wel weer spannend om nieuwe vrijwilligers te vinden. Gelukkig is er recent weer een secretaris gevonden.

Nieuwe leden kunnen zich melden via de website svleiderdorp.nl, of op woensdagavond tussen 18.30 en 19.45 uur bij de Kastanjelaanschool.


Amuse Notenpad: culinair en muzikaal genieten 

ontdekkingstocht n De 7e editie van Amuse Notenpad vindt plaats op zondag 4 juni. Een culinaire ontdekkingstocht door Leiderdorp, van café naar toprestaurant tot aan luxe ijssalon en dit keer met ‘Cacao van jou’ als bijzonder accent erbij.

De zeven bedrijven - De Hollandsche Tuyn, Cacao van Jou, Café de Koning, Kookplanet, IJscafé Danice, Brasserie Park en Brasserie Meelfabriek de Zijlstroom - tonen deze dag wat zij te bieden hebben. Op alle locaties wordt een heerlijke amuse aangeboden, uiteraard met een bijpassend glas wijn en spetterende live-muziek. Aan het einde van de dag nog even nagenieten en bijkletsen bij de after party in de Blauwe Vogelzaal van Brasserie Park. 

Het Amuse Notenpad kan lopend of fietsend worden afgelegd. De wandelaars kunnen desgewenst gebruik maken van een golfkarretje dat elk half uur tussen de Hollandsche Tuyn en Brasserie Meelfabriek Zijlstroom pendelt. 

Voor deelname aan deze tocht is een passe-partout nodig. Deze kan vooraf bij alle deelnemende bedrijven gekocht worden en is te bestellen via de website: www.amuse-notenpad.nl

Het wordt prachtig weer, zorg snel voor kaarten, want op=op.

Op elke locatie kunnen de deelnemers genieten van een bijzonder hapje met een bijpassend glas wijn.
Bridgen is een uitdagende denksport voor alle leeftijden. | Foto: PR