Er is veel te ontdekken in museum Volkenkunde. | Foto: Kevin Kwee
Er is veel te ontdekken in museum Volkenkunde. | Foto: Kevin Kwee Foto: Kevin Kwee

Volkenkunde geeft zich bloot in museumnacht

binnenstebuiten n  Museum Volkenkunde neemt het thema ‘binnenstebuiten’ van Museumnacht Leiden dit jaar wel heel letterlijk. Het museum wil met een kritische blik naar zichzelf blijven kijken. Daarom geeft Volkenkunde zich op 3 juni bloot en daagt bezoekers uit het gesprek aan te gaan met zichzelf, elkaar en het museum. 

Bezoekers kunnen een duik nemen in het dilemmadoolhof, de verhalen ontdekken achter de collectie, genieten van performances en optredens en meedoen aan workshops en activiteiten. Ook is er gelegenheid in gesprek te gaan met de directie en het hoofd collectie & onderzoek over zelfreflectie en de toekomst van het museum.

Hoe relevant te blijven in een samenleving die elke dag verandert en wijzer wordt? Volkenkunde leert graag van anderen die naar het museum kijken door een hedendaagse bril. Objecten met een bepaalde historische context vertellen vandaag misschien wel een heel ander verhaal dan een aantal jaar geleden. En hoe gaat Volkenkunde om met roofkunst en herkomstonderzoek? Bezoekers ontdekken het tijdens de Museumnacht Leiden.

In het dilemmadoolhof buig je je met elkaar over lastige vraagstukken en zoek je samen de weg naar de uitgang. Roofkunst is een veelbesproken onderwerp, zowel binnen als buiten de muren van het museum. Moet het terug? Naar wie? Hoe werkt dit eigenlijk? In het nagesprek dat aansluit op de dilemma's uit het doolhof geven de directie en het hoofd collectie & onderzoek een inkijkje in hoe het museum hiermee omgaat. En zij horen graag wat de bezoeker bezighoudt. Ook met een date kom je in Museum Volkenkunde snel tot de kern. Wie zonder gespreksstof komt te zitten, vraagt om het ‘Weet wie je date’-boekje en leert de date en het museum op een verdiepende manier kennen. Even tot bezinning komen en jezelf binnenstebuiten keren kan op de grote paddenstoel tijdens het ‘rupsengoeroe consult’ van kunstenaarscollectief Mona Lisa’s.

Tijdens Museumnacht dompel je je onder in de collectie. Spoken word, muziek en verhalen lichten verschillende objecten verrassend toe. Ontdek deze Museumnacht ook de ‘verborgen’ verhalen van het museum met een exclusief kijkje in het depot. Het museum is groter dan je denkt!

Al die kunstvormen inspireren tot eigen creativiteit. Zet de handen aan het werk in de workshop embossen en maak een eigen sieraad. Of maak met je lichaam een krachtig muziekstuk in de workshop bodypercussie. Na al die activiteit kun je neerploffen in de museumtuin voor een hapje en een drankje en de sfeervolle zomervibes door band Banda Carumba. In het museumcafé geniet je van de jazzy, warme Kaapverdische en Brazilliaanse sounds met een vleugje soul en jazz door Melissa Fortes.

Het uitgebreide programma van Museumnacht in Museum Volkenkunde is te vinden op www.volkenkunde.nl. 


Pur Sang zingt liederen van hoop en optimisme

Concert n ‘The Gift of Each Day’. Zo heet het concert dat Vocaal Ensemble Pur Sang zondagmiddag 11 juni brengt in de Lokhorstkerk. Het koor zingt liederen van hoop en optimisme om de aankomende ‘nieuwe dag’ te vieren.

Toen corona uitbrak werd snel duidelijk hoe kwetsbaar de mens is en hoe we elkaar nodig hebben om echt fijn te kunnen leven. Alle elementen voor samen-zijn werden node gemist en de gevolgen waren voor iedereen voelbaar groot. Het Pur Sang motto werd: ga op zoek naar nieuw optimisme!. En dat wordt gereflecteerd in de liederenkeuze voor het concert van 11 juni. Zoals een van de liederen het verkondigt:

Hope is my philosophy 

Just needs days in which to be 

Love of life means hope for me 

Borne on a new day 

Het programma is gevuld met Engelstalige werken van vooral hedendaagse componisten. Zo ook het grotere werk The Gift of Life van componist John Rutter, die zijn compositie als volgt beschrijft: “The Gift of Life is a choral celebration of the living earth and its creation”.

Volgens Pur Sang traditie worden er ook ‘English partsongs’ vertolkt. Het koor, dat onder leiding staat van Theo van der Hoorn, wordt tijdens het concert deels met piano begeleid door Niek van der Meij uit Katwijk.

De Lokhorstkerk ligt aan de Pieterskerkstraat 1 in Leiden. Het concert begint om 15.00 uur (deuren open om 14.30 uur). De entreeprijs is 15 euro per volwassene, inclusief koffie/thee in de pauze. Kinderen t/m 12 jaar mogen voor halve prijs naar binnen. Reserveren kan via e-mail vocaalensemblepursang@gmail.com.