Mevrouw Wouterloot met haar hulphond Mak. | Foto: PR
Mevrouw Wouterloot met haar hulphond Mak. | Foto: PR Foto: PR

Leden KBO-PCOB krijgen uitleg over hulphonden

Lezing n Dinsdagmiddag 23 mei was er voor de leden van ouderenbond KBO-PCOB Leiderdorp en andere belangstellenden weer een interessante lezing in de Kapelzaal van de Scheppingskerk. Mevrouw Wouterloot, vergezeld door haar hulphond Mak, vertelde met de nodige humor over haar ervaringen met de stichting Hulphond en haar eigen hulphonden.

Toen mevrouw Wouterloot zo’n twintig jaar geleden in een revalidatiecentrum verbleef, werd er bij haar op aangedrongen om een hulphond te nemen. Zij was echter bepaald geen hondenliefhebster en hield de boot aanvankelijk af. Vervolgens stemde zij toch in met het invullen van de aanvraagformulieren, wat ook nogal wat voeten in de aarde had. Om een goede match tussen hond en baasje te kunnen maken, moeten de begeleiders namelijk erg veel van het baasje weten. Gewoonlijk kan het wel tot een jaar duren voordat er een geschikte hond is, maar bij mevrouw Wouterloot ging het erg snel. Aansluitend aan de revalidatie kon zij direct het traject in van het koppelen van een hulphond aan de hulpbehoevende, waarbij de keuze vooral bij de hond ligt! Daarna volgde nog een trainingsperiode van twee weken.

De honden die worden geselecteerd als mogelijke hulphond, worden al als pup van acht weken bij een opleidingsgezin ondergebracht. Daar krijgen zij in ongeveer anderhalf jaar hun opleiding. Hulphonden moeten goed gezond zijn, want ze zijn erg veel in beweging. Ze moeten ook goed kunnen leren, want uiteindelijk leren ze zo’n zestig tot zeventig opdrachten.

Als ze tien jaar zijn, gaan ze met pensioen. Dat kan zijn bij degene die ze al die jaren hebben geholpen of bij iemand in de buurt. 

Inmiddels heeft mevrouw Wouterloot haar derde hond en geniet zij overduidelijk van hem. Natuurlijk moest Mak ook laten zien wat hij kan en voerde hij een aantal opdrachten uit, variërend van het helpen bij het uittrekken van een jas tot helpen bij het optrekken van een injectiespuit en het inspuiten.

Anders dan blindengeleidehonden passen hulphonden trouwens niet op hun baasje. Als Mak los mag rondrennen, gaat hij gewoon zijn neus achterna en kost het grote moeite om hem weer terug te krijgen

De organisatie Hulphond Nederland heeft ruim veertig jaar ervaring in het opleiden en plaatsen van hulphonden. Er zijn heel wat kosten verbonden aan de opleiding en de verzorging van de honden. Die worden slechts gedeeltelijk door de verzekering vergoed, zodat er voortdurend acties, zoals deze lezing, worden gevoerd om geld in te zamelen.

Kijk op www.hulphond.nl voor meer informatie over Hulphond Nederland.