De Oekraïners bereiden zich onder leiding van Henk van Driel voor op de 10 kilometer van de Leiden Marathon. | Foto: PR Foto: PR

Hardlopen n Iedere week traint een groepje Oekraïense vluchtelingen onder leiding van Henk van Driel (van VanDrielSports) voor de 10 kilometer van de Leiden Marathon op zondag 14 mei.

Het begon een ruime maand geleden, vertelt Van Driel. “Robert Laan van Leiden Marathon en buurtcoach Carla Rijling van de gemeente Leiderdorp kwamen op het idee om de Oekraïense vrouwen die in Leiderdorp verblijven te vragen of ze het leuk zouden vinden mee te doen aan de Leiden Marathon. Na een warme kennismaking bleek er veel animo te zijn. Het geeft mij veel positieve energie om te werken met deze enthousiaste groep vrouwen, die vaak met jonge kinderen hebben moeten vluchten voor de oorlog en huis en haard moesten achterlaten."

”Vier weken geleden zijn we gestart met de looptrainingen, waarbij regelmatig ook één man aanhaakt", vervolgt hij. "Het gaat goed, ze overwegen als tussenstop mee te doen met de Leidse Singelloop op 21 april."

Wedstrijd duurt net te lang voor Alecto dames 1

Hockey n Alecto dames 1 startte zondag op eigen veld met vertrouwen aan de wedstrijd tegen Forescate, een ploeg waar vorige keer 4-1 van werd gewonnen. De Leiderdorpse hockeysters leken lang op een overwinning af te stevenen maar Forescate kwam in het laatste kwart toch nog langszij.

In het eerste kwart zette Alecto de hockeysters uit Voorschoten flink onder druk en bouwde mooie aanvallen op. Aan het eind van dit kwart werd dat beloond toen Myrthe van Bolhuis een strafcorner benutte met een mooi schot van kopcirkel: 1-0.

Het goede spel werd in het tweede kwart doorgezet. Via een mooie aanval over rechts belandde de bal rond de stip in de stick van Daniëlle Lieuw die hem vervolgens mooi de goal in wist te schuiven. Forescate kwam terug en creëerde kansen met counters maar de verdediging van Alecto was scherp zodat de thuisploeg met een 2-0 voorsprong kon gaan pauzeren.

Na de rust begon Forescate direct veel druk te zetten en Alecto kwam daar niet goed onderuit. Het leverde de gasten een aantal corners op waarvan er een leidde tot de 2-1.

In kwart 4 ging het tempo omhoog. Forescate voelde dat er wat te halen viel, terwijl Alecto de 2-1 stand koste wat het kost wilde verdedigen. Maar terwijl Forescate bleef aandringen, zakte Alecto in. Met de zoveelste corner scoorde Forescate de gelijkmaker.

In de resterende speeltijd lukte het Alecto niet meer om gevaarlijk voor het Voorschotense doel te komen en de wedstrijd eindigde in 2-2.

Alecto wint spannende strijd tegen Overbos

hockey n De heren van Alecto namen het zondag in Beverwijk op tegen Overbos. Het werd een spannende wedstrijd waarbij de Leiderdorpse hockeyers aan het langste eind trokken.

Alecto begon goed en wist het eerste doelpunt te maken door een strafcorner van Jesse Huisman. Maar al snel maakte Overbos weer gelijk via een velddoelpunt. Een mooie corner die in de netten werd gesleept door Jesse Huisman bracht Alecto opnieuw op voorsprong: 1-2.

Het lukte de Leiderdorpers in het 3e kwart zelfs om afstand te nemen. Jesse Huisman schoot de bal knoerthard van rechts achterin naar links voorin, waar Bart Zoutendijk vrij stond. Hij zorgde met een prachtige backhand voor de 1-3.

Keeper Duncan van der Valk maakte het nog even spannend door zijn doel buiten de cirkel te verdedigen wat hem een gele kaart en vijf strafminuten opleverde. In de keeperloze periode lukte het de verdedigers van Alecto om twee strafcorners van Overbos weg te werken maar de Beverwijkers maakte toch de aansluitingstreffer. Nog een strafcorner voor Overbos volgde, maar toen stond de keeper weer tussen de palen en maakte de doelpoging onschadelijk. Een strafbal voor Overbos werd naast het doel geschoten.

Het bleef spannend met over en weer kansen, maar Alecto wist de rust te bewaren. Vijftien seconden voor het eindsignaal kreeg Alecto nog een strafbal mee de keeper van Overbos greep effectief in waarmee de eindstand 2-3 bleef.