Jan Hoek, directeur van Holland Rijnland Wonen, zet zijn handtekening. | Foto: R. Zwinkels
Jan Hoek, directeur van Holland Rijnland Wonen, zet zijn handtekening. | Foto: R. Zwinkels Foto: R. Zwinkels

Cursus reanimeren en gebruik AED

hulpverlening n EHBO-vereniging Leiderdorp organiseert zaterdagmorgen 8 april van 9.30 tot 13.00 uur een cursus reanimatie en gebruik van de AED (Automatische Externe Defibrillator). 

De cursus wordt gegeven in de Koningin Julianaschool aan de Kom van Aaiweg 2 in Leiderdorp. Cursisten leren volgens de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatie Raad wat een reanimatie inhoudt. Ook leren ze een AED te bedienen.

In Leiderdorp is inmiddels een goed netwerk van AED's en burgerhulpverleners. Wie heeft geleerd te reanimeren, kan zich daarvoor aanmelden.

De kosten voor de cursus bedragen 40 euro, inclusief koffie/thee en het certificaat. Sommige ziektekostenverzekeraars vergoeden deze cursus vanuit de aanvullende verzekering. De cursus gaat door bij voldoende aanmeldingen, er is plek voor maximaal 8 personen. Bij grote belangstelling is er een nieuwe cursus op zaterdag 29 april. Certificaathouders, die een herhalingscursus willen doen, kunnen zich ook aanmelden voor deze cursus. Het certificaat is 1 jaar geldig, dus belangrijk om ieder jaar te herhalen.

Aanmelden kan bij de secretaris van de EHBO-vereniging, Edith Vink via e-mail vinkedith@hetnet.nl. Vermeld bij aanmelding : volledige naam, voorletters, geboortedatum, adres, telefoonnummer en mailadres. Voor meer informatie: kijk op www.ehboleiderdorp.nl of bel met voorzitter Divera Kapteijn via 06 27173041.


Afspraken om woningproductie te verhogen en versnellen

handtekening n De veertien woningcorporaties in de regio Holland Rijnland zetten vorige week dinsdag hun handtekening onder de Regionale Realisatieagenda Wonen – Regio Holland Rijnland. Ook Holland Rijnland Wonen (HRW) de koepelorganisatie van de betrokken corporaties tekende de realisatieagenda. Hierin maken Rijk, provincie, de gemeenten, HRW en de veertien corporaties in Holland Rijnland afspraken met elkaar om de woningproductie te verhogen en te versnellen. Met de realisatieagenda zetten zij gezamenlijk in op meer betaalbare woningen in de regio, in het bijzonder meer sociale huurwoningen.

Chrétien Mommers, voorzitter van Holland Rijnland Wonen en directeur-bestuurder van de Leiderdorpse woningcorporatie Rijnhart Wonen: “Er liggen nu goede afspraken zoals de verantwoordelijkheid van de overheid voor bouwlocaties, een versnellingstafel voor concrete problemen en planmonitoring. Dat is nodig voor alle woningzoekenden in de regio. De eerstvolgende stap is nu om samen meer duidelijkheid te krijgen over de locaties en de aantallen. Als we in 2030 het afgesproken aantal woningen willen opleveren, moeten we nu snel aan de slag!”

In het hele land worden sinds december regionale woondeals en realisatieagenda’s ondertekend. Deze zijn de doorvertaling van de Nationale Prestatieafspraken en de Provinciale woningbouwafspraken 2022-2030, naar regionaal niveau. Op andere plekken in het land tekenen de corporaties een ondersteuningsverklaring. In de regio Holland Rijnland tekenen de corporatiebestuurders en ook de directeur van de koepelorganisatie de afspraken zelf. Daarmee laten de corporaties zien grote waarde te hechten aan het versnellen van de woningbouw. En ze bevestigen hiermee gezamenlijk aan de lat te staan voor de nieuwbouwopgave in de regio.

Jan Hoek, sinds 1 februari directeur van Holland Rijnland Wonen, legt uit: “De opgave is groot. De corporaties in dit werkgebied zien een nog grotere opgave dan de gemeenten. Door ook als koepel de afspraken te ondertekenen maken we onze onderlinge solidariteit zichtbaar. In praktijk betekent dat, dat wanneer de ene corporatie een nieuwbouwontwikkeling door omstandigheden niet op kan pakken, de andere 13 klaar staan om bij te springen.”


Stevige stap vooruit

Eerder deden de corporaties een bod om 13.000 betaalbare woningen te realiseren tot 2030. Daarbij ging het voornamelijk om sociale huurwoningen. De Regionale Realisatieagenda Wonen kent een lagere inzet van ruim 9.000. De corporaties vinden dat jammer. Chrétien Mommers: “In onze regio kunnen jongeren, maar ook gezinnen en ouderen, al een aantal jaren geen betaalbare en goede woning vinden. En dan hebben we ook nog steeds meer mensen die uit de opvang komen, bij vrienden slapen of op de camping. Hierdoor neemt de druk op onze sociale huurwoningen alleen maar toe. We zien ook dat er gemeenten zijn die in hun woningvoorraad de 30% sociale huurwoningen niet halen. De ambitie van HRW voor de realisatieagenda was om in 2030 een woningvoorraad te hebben die voor 30% bestaat uit sociale huurwoningen. Toch zetten wij onze handtekening onder de realisatieagenda, omdat we die zien als een stevige stap vooruit.”

Corporaties blijven inzetten op het vergroten van de voorraad sociale huurwoningen en het terugdringen van de wachtlijsten: bij de Regionale Woonagenda Holland Rijnland, aan de versnellingstafels en bij de invoering en uitvoering Wet Versterking Regie Volkshuisvesting.