Het Leiderdorps Kamerkoor. | Foto: PR
Het Leiderdorps Kamerkoor. | Foto: PR Foto: PR

Leiderdorps Kamerkoor gaat solo

Concert n ‘Compassie’ is de naam van het concert dat het Leiderdorps Kamerkoor zaterdagavond 25 maart geeft in de Sint Petruskerk in Leiden. Een bijzonder concert in de passietijd waarbij meer dan tien leden van het koor optreden als solist.

Onder leiding van Angeliki Ploka en met begeleiding van Jaco van Leeuwen op orgel zingt het koor werken van Poulenc, Schütz, Karagkezidis en Liszt. Dat gebeurt in diverse samenstellingen en opstellingen die tezamen een beeld geven van zowel het koor als de rijkdom van deze koorwerken uit verschillende periodes.


Vier werken

Het Leiderdorps Kamerkoor brengt vier werken voor het voetlicht die ieder zijn geschreven vanuit een andere invalshoek. Zo baseert Poulenc zich in zijn Quatre motets pour un temps de pénitence uit 1939 op teksten voor de liturgie uit de lijdensweek. Liszt gerbuikt in Via Crucis, geschreven in 1978/1879, de kruiswegstaties als inspiratiebron. Schütz componeerde in 1635 de Musikalische Exequien, een werk voor de begrafenis van de grootgrondbezitter Graf Heinrich 'Posthumus' Reuss. En Karagkezidis geeft in Secret Supper de sfeer weer tijdens het Laatste Avondmaal. Secret Supper beleeft tijdens dit concert zijn Nederlandse première.

Beeldend kunstenaar en vormgever Willem Hesseling neemt het publiek tijdens het concert mee naar zijn werk en ‘schildert’ hoe zijn kruiswegstaties ontstaan zijn in deze tijd.

Kaarten voor dit concert kosten in de voorverkoop € 20,00 en € 25,00 aan de kerk en zijn verkrijgbaar via www.leiderdorpskamerkoor. nl, bij de leden van het koor en aan de kassa op de avond van het concert. De Sint-Petruskerk ligt aan de Lammenschansweg 40a te Leiden.

Het Leiderdorps Kamerkoor heeft ca. 25 leden. Het brengt afwisselende programma's met repertoire vanaf de barok tot de 21e eeuw, zowel a capella als met instrumentale begeleiding. Meer informatie op: www.leiderdorpskamerkoor.nl.


Wandelen op de woensdag bij Clubhuis de Derde Helft

bewegen n Al ruim vier jaar weten veel oudere Leiderdorpers op woensdag- en donderdagochtend de weg te vinden naar Clubhuis de Derde Helft. Op woensdag bij RCL en donderdag bij Alecto wordt samen gesport, gepraat of een spelletje gedaan. Iedere woensdagochtend om half 10 is de kantine van RCL het verzamelpunt voor de wandelgroep die onder leiding van wandelcoach Ron Marcus 5 tot 7 kilometer loopt in een uur tot anderhalf uur. De groep is de afgelopen jaren langzaam maar zeker gegroeid en op een gegeven moment bleek dat het tempoverschil tussen de wandelaars soms te groot was. Daarom is in mei 2022 een tweede wandelgroep gestart. Deze groep loopt langzamer en legt een afstand van 3,5 tot 4 kilometer af in ongeveer een uur.


Alles bij elkaar zijn er ca 25 wandelaars waarvan er gemiddeld 20 meewandelen. Na het wandelen wordt er gezellig met een kopje koffie nagepraat. Er is altijd plek voor nieuwe wandelaars, vooraf aanmelden is niet nodig.

Naast het wandelen wordt er in het Clubhuis gekaart, geschaakt, biljart gespeeld en is het sjoelen erg populair. De biljarters gaan ook regelmatig samen naar buiten om jeu de boules te spelen.

Toegang/meedoen met de activiteiten in het Clubhuis gratis en de koffie kost 1 euro. Kom eens kijken, u bent welkom. Zie ook www.clubhuisdederdehelft.nl.

Een deel van de wandelgroep van Clubhuis de Derde Helft | Foto: PR
Afbeelding