Kunst en cultuur en nog veel meer bij de LVU

programma n De Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU) heeft een breed aanbod met kunst en cultuur en nog veel meer. Hieronder een greep uit het programma voor de komende tijd: 

Tentoonstelling George Villa - In het atrium van De Sterrentuin is nog tot vrijdag 7 april werk te zien van de Franse tekenaar en karikaturist Georges Villa. Het tentoongestelde werk is afkomstig uit de collectie van prof. Dick de Boer. De Sterrentuin ligt aan de Van Diepeningenlaan 110 en is geopend op werkdagen van 9 uur ‘s ochtends tot 5 uur ’s middags.


Romeinse Limes op de kaart - De (Neder- Germaanse) Limes, is UNESCO-werelderfgoed, was de grens van het Romeinse rijk langs de (Oude) Rijn en verdeelt ons land in tweeën. De Limes is op allerlei manieren zichtbaar gemaakt. In vier korte bijeenkomsten over wordt de verovering en romanisering van het Nederlandse deel van het Romeinse Rijk krijg je veel tips om er te voet of op de fiets op uit te gaan om het Romeinse Nederland te herbeleven. Eerste bijeenkomst: zaterdag 25 maart, 11.00 – 12.00 uur.


Kleuranalyse en Stijladvies - In de workshop Kleuranalyse wordt, na een korte inleiding over kleur en de achtergrond van de kleurenanalyse, gekeken welke kleuren het beste passen bij jouw natuurlijk huid-, haar- en oogkleur. Dinsdag 4 april, 13.00 – 16.30 uur.

Bij stijlanalyse gaat het om jouw stijltype en waar jij je prettig bij voelt. Wat past er bij jouw lichaamsbouw en hoe kun jij je sterke punten accenturen. En hoe camoufleer jij je onzekerheden. Workshop Stijlanalyse, dinsdag 18 april, 13.00 – 16.30 uur.


Cyclus ‘Alles over het heelal’ - Deze cyclus, een ontdekkingsreis door de astronomie, de fysica, het heelal en wat zich daarin bevindt, wordt met indrukwekkende foto’s en films voortgezet met de volgende lezingen:

• Vrijdag 31 maart, 10.00 uur : Kwantummechanica - het bizarre gedrag van atomen.

• Zaterdag 15 april, 10.00 uur: Chaostheorie.


Levenstestament, erfenis en testament - Veel mensen die wat ouder worden, maken een levenstestament om regelingen te treffen voor de periode dat men zelf daartoe niet goed meer in staat is, en een testament om hun partner verzorgd achter te laten en de rechten van eventuele kinderen goed te regelen. In deze lezing maakt de docente, notaris bij TeekensKarstens, duidelijk waarmee men te maken krijgt bij erfrecht en erfbelasting. Woensdag 12 april, 19.30 – 21.30 uur.


Tuinen in de oudheid - In de oudheid lieten koningen van Assyrië en Perzië, de Egyptenaren, de Grieken prachtige tuinen aanleggen. De Grieken namen het Perzische woord voor deze omheinde gebieden over als paradeisos. De Romeinen waren gek op de natuur. Dat zij deze in prachtige tuinen, met fonteinen en Griekse beelden, binnenhaalden is goed te zien in de vele schilderingen van prachtige tuinen uit de huizen van de rijkste Romeinen. Op een aantal plekken zijn deze tuinen gereconstrueerd, waardoor we nu een goed idee krijgen van de pracht van deze oude tuinen. Diana de Wild geeft twee lezingen op dinsdag 4 en 11 april, 10.00 – 12.00 uur.


Informatie en aanmelding

Het bureau van de LVU in de Sterrentuin is geopend op maandag van 9.00 tot 17.00 uur en op dinsdag- t/m vrijdagochtend van 9.30 tot 12.30 uur. Het bureau is te bereiken per mail (info@volksuniversiteitleiderdorp.nl), of – tijdens kantooruren - telefoon (06 28415610). Zie voor informatie ook website www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, waarop men zich ook voor cursussen kan inschrijven.


Met Cappella Frui Cantus naar het Noorderlicht

Concert n Het Leiderdorpse koor Cappella Frui Cantus geeft op zondagmiddag 26 maart een concert in Kerk de Goede Herder in Zoeterwoude-Rijndijk.

Het koor neemt haar publiek mee op een muzikale reis naar landen met Noorderlicht en poolnachten. Op het programma staan liederen van Noordse componisten Pärt, Gjeilo, Lauridsen en Ešenvalds.

Cappella Frui Cantus bestaat uit acht ambitieuze zangers die onder leiding van dirigent Marta Leda met veel passie liederen a capella zullen zingen maar deels ook worden begeleid door pianist Jaco van Leeuwen en cellist Sebastiaan van den Bergh.

Het concert begint om 15.00 uur. Kerk de Goede Herder ligt aan de Hoge Rijndijk 18 in Zoeterwoude-Rijndijk. Toegangskaarten kosten € 15 pp (inclusief drankje na het concert) en zijn te reserveren via de website www.cappellafruicantus.nl of per e-mail info@cappellafruicantus.nl.