De gehoornde metselbij. | Foto: S. Falk
De gehoornde metselbij. | Foto: S. Falk Foto: S. Falk

Lezing met fietstocht in en om de Boterhuispolder

natuurbeheer n Het veenweidegebied staat onder druk, maar er wordt hard gewerkt aan een ander gebruik van de polder, waarmee herstel van de biodiversiteit en de weidevogelstand een kans krijgt. Er leven veel vragen: kan een boer in de polder nog een eerlijke boterham verdienen en hoe dan? Kunnen die weidevogels en insecten niet ergens anders een betere plek vinden? Gaan we van Nederland één grote tuin maken? De recente verkiezingsuitslag roept de vraag op: hoe gaat het straks verder met de transitie van de polder?

Deze onderwerpen komen op zaterdagmiddag 1 april aan de orde tijdens een lezing in het Polderpodium op de grens van Leiderdorp en Oud Ade. Agrariër Joost van Schie vertelt over zijn plannen, hoe hij het roer op zijn bedrijf in de Boterhuispolder drastisch omgooit. Daarna zal Bert van Leeuwen – gastheer van de middag en eigenaar van het Polderpodium – laten zien hoe hij met agrarisch natuurbeheer zorg draagt voor de weidevogels. De lezing begint om 13.30 uur (ontvangst vanaf 13.00 uur) en duurt een klein uur. Aansluitend hierop kunnen belangstellenden in kleine groepen op de fiets en te voet een tocht rond en door de Boterhuispolder maken om een en ander met eigen ogen te bekijken. Het meebrengen van een verrekijker is aanbevolen. Er zijn ook enkele kijkers in bruikleen. Na afloop, tegen 16.00 uur, is er gelegenheid om bij het Polderpodium ervaringen uit te wisselen bij een kop koffie of thee.


De middag wordt georganiseerd door de werkgroep Natuur in Dynamiek van IVN Leidse regio. Vooraf aanmelden via werkgroepklimaat.ivnleidseregio@gmail.com. Er wordt een bijdrage van 5 euro per persoon gevraagd. Contant te voldoen op de dag zelf. Het Polderpodium ligt aan de Langebrug 1 in Warmomd Buiten (tussen Leiderdorp en Oud Ade). 

Voor meer informatie zie www.ivn.nl/afdeling/leidse-regio/natuuractiviteiten/


Bijen leren tellen: online of in het MEC Leiderdorp

workshops n Op 15 en 16 april wordt de Nationale Bijentelling gehouden. Iedereen kan meedoen. Maar bijen tellen is niet makkelijk. Om potentiële tellers te helpen, organiseert IVN Leidse regio twee workshops om het eenvoudiger te maken. Eentje online, de andere life. 

Tijdens de workshops wordt er aandacht besteed aan herkenning van bijen en het tellen ervan. Ook de bijen van het bijenhotel komen aan de orde.

Deze online workshop voor beginners wordt gegeven op  4 april van 20.00 tot 21.15 uur. Wie ook de praktijk van het tellen wil oefenen, kan dat doen in Park Matilo in Leiden op 7 april van 14.00 tot 15.30 uur. Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op de website van IVN Leiden bij activiteiten. Je ontvangt een paar dagen voor de workshop begint de inloglink.

Wie de workshop liever niet online doet, kan op 5 april van 10 uur tot 11.30 uur naar het Milieu Educatief Centrum in De Sterrentuin (Van Diepeningenlaan 110)  in Leiderdorp komen. Na een inleiding over herkenning en het tellen van bijen, wordt er geoefend in park De Houtkamp. Aanmelden kan via www.mecleiderdorp.nl/activiteiten-aanmelden.