De vlag die komende week wappert bij  De Hasselbraam, De Hobbit, de Prins Willem-Alexanderschool en de Koningin Julianaschool.  | Foto: PR
De vlag die komende week wappert bij De Hasselbraam, De Hobbit, de Prins Willem-Alexanderschool en de Koningin Julianaschool. | Foto: PR Foto: PR

Ferdy Dreef van Sportfondsen:

‘Elke organisatie kan evenementen organiseren in onze accommodaties’

reactie n “Jammer dat ze niet nog een keer contact met ons opgenomen hebben. We zijn zeker niet de rotste partij om mee om de tafel te gaan voor een gesprek.” Zo reageert manager Ferdy Dreef van Sportfondsen Leiderdorp op het relaas van Jack Beijer over de afgeblazen slotvoorstelling van Open Doek, de toneelclub van Buurtvereniging Zijlkwartier.

Door: Corrie van der Laan

Jack Beijer, vele jaren regisseur van de Open Doek, schreef voor het Leiderdorps Weekblad van 22 februari een artikel waarin hij terugkeek op de geschiedenis van de toneelvereniging die zichzelf eind vorig jaar, na driekwart eeuw, heeft opgeheven. Eigenlijk was het de bedoeling dat Open Doek afscheid van haar trouwe publiek zou nemen met een spetterende voorstelling. Tot aan corona was het decennialang vaste prik dat de jaarlijkse voorstelling van Open Doek plaats vond in de gymzaal van wijkgebouw Zijlkwartier, die dan voor de gelegenheid door enthousiaste vrijwilligers werd omgevormd tot theater. 

Ook nu werd gerekend op deze vertrouwde accommodatie. Ruim van tevoren werd toestemming aangevraagd* maar nu kwam er een kink in de kabel. De aanvragers kregen te horen dat het geven van een toneelvoorstelling voor een publiek van 200 mensen niet past binnen het reguliere gebruik van de gymzaal. Er moest voldaan worden aan een reeks voorwaarden, waaronder een maximum van 50 aanwezigen in de zaal, een gecertificeerd podium en melding aan omgevingsloket van omgevingsdienst West- Holland. 

Dat werd de leden van de toneelvereniging te ingewikkeld waarop ze met pijn in het hart een streep door de voorstelling zetten.


Volgens Dreef zijn de regels voor het gebruik van de gymzaal de laatste jaren niet veranderd. Waarom de gebruiksvoorwaarden in voorgaande jaren geen struikelblok vormden en nu wel, weet hij niet. Maar, zo verzekert hij, “als Buurtvereniging Zijlkwartier met ons in gesprek was gegaan, waren we er vast wel op een of andere manier uitgekomen”.

“In onze accommodaties worden met grote regelmaat evenementen georganiseerd welke allemaal prima verlopen denk hierbij aan bijvoorbeeld het concert van de luchtmacht, rommelmarkten, de GGD Covid Priklocatie, de gemeentelijke verkiezingen, diverse (lokale)dansshows en (lokale)toneel voorstellingen (zelfs op het water) welke allemaal afgelopen 2 jaar hebben plaatsgevonden. Dit geeft wel aan dat het voor elke organisatie (groot en klein) goed mogelijk is om evenementen te organiseren in onze accommodaties”, aldus Dreef. 



* EVEN RECHTZETTEN


In zijn artikel schreef Jack Beijer dat de aanvraag voor gebruik van de gymzaal was gedaan bij de gemeente. Dat klopt niet. Sportfondsen Leiderdorp is de beheerder van de Leiderdorpse sporthallen en gymzalen en het was bij dan ook bij Sportfondsen dat de huuraanvraag voor de toneelvoorstelling is gedaan.


Openbare scholen zetten zichzelf een week lang         in de schijnwerpers

onderwijs n Van maandag 20 tot en met vrijdag 24 maart is het de Week van Openbare Scholen. De openbare scholen in heel Nederland zetten zichzelf deze week in de schijnwerpers met open dagen en inspirerende acties. Ook de scholen van PROOLeiden-Leiderdorp doen mee met kleine, grote(re) en verrassende activiteiten. In Leiderdorp gaat het om basisscholen De Hobbit, De Hasselbraam, de Koningin Julianaschool en de Prins Willem-Alexanderschool.

“Ouders in Leiderdorp hebben echt iets te kiezen als het gaat om een school voor hun kinderen, en dat is mooi”, zegt locatieleider Babette van Leeuwen van De Hasselbraam. “Wij willen deze week laten zien dat openbaar onderwijs staat voor gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting.

Iedere school heeft volgende week zijn eigen programma dat te vinden is op de website www.prooleiden.nl.


Sfeer proeven

De Hasselbraam zet een paar dagdelen de deuren open voor geïnteresseerden. "Mensen kunnen dan binnenlopen en de school in bedrijf zien.” Natuurlijk, op elke school krijgen de kinderen Nederlands, rekenen/wiskunde, wereldoriëntatie, kunstzinnige oriëntatie, bewegingsonderwijs en Engels. Maar, zegt Van Leeuwen, "Het gaat erom in welk jasje je het steekt. De Week van Openbare Scholen is een prachtige gelegenheid om te komen kijken, luisteren en de sfeer te proeven.”

“Doe een rondje openbare scholen in Leiderdorp”, nodigt Van Leeuwen uit. “Het is helemaal vrijblijvend en kan een goede hulp zijn om de keuze voor een school voor je kinderen te bepalen.”