RCL weer in top 4

voetbal n RCL behaalde zaterdag op sportpark de Bloemerd een zeer nuttige overwinning op FC Oudewater. De Leiderdorpers staan nu op plek 4 met maar één punt minder dan de nummers 2 en 3.

Het eerste kwartier was de thuisploeg vooral gevaarlijk via de linkerkant, waarbij de na de winterstop overgekomen aanwinst Jayden Daleman zich liet gelden. Maar daarna namen de bezoekers het heft in handen. De openingstreffer van de mee opgekomen Robin Brasker kwam een beetje uit de lucht vallen, maar de blijdschap was er niet minder om.

Vanaf de aftrap gaven de bezoekers een waarschuwing af en was het aan Rodney Beij te danken dat de bal via zijn handen over de lat ging. Een paar minuten later viel de onderhand verdiende gelijkmaker, toen er door twijfelend ingrijpen aan Leiderdorpse kant aan Lars Janmaat een mogelijkheid werd geboden die daar dankbaar gebruik van maakte met een bekeken schot (1-1).

Trainer Hein van Heek bleek na rust het medicijn gevonden te hebben met het inbrengen van Sjors Schouten, zijn inbreng was zeker van toegevoegde waarde, al kwam RCL in de beginfase heel goed weg. Veel toeschouwers waren waarschijnlijk nog in de drukke en gezellige kantine, toen Robin Brasker gelijk in actie moest komen. De aanvoerder vertelt: "Onze keeper was al verslagen en met een uiterste poging lukte het mij om de bal van de lijn te halen. Even later kwamen we ook goed weg met een bal tegen de lat. Het verschil tussen de twee helften mag ons, met de aanwezige kwaliteiten, eigenlijk niet gebeuren. Maar onze wissels pakten goed uit en we waren ook feller in de duels. Heel fijn dat ik met mijn pass bij de winnende goal een belangrijk aandeel had, we waren al bezig met een goede serie en nu kunnen we ons weer mengen in de strijd om de bovenste plaatsen.”

De Bloemerdbewoners hadden de wedstrijd al eerder in de tweede helft kunnen beslissen. Jarne Kanbier had een goede invalbeurt en Jake van Heusden was zijn tegenstander vaak de baas, alleen bij zijn voortzetting c.q. afronding was hij ongelukkig. Zijn grootste kans kreeg hij na een kopbalestafette met Van Overloop, waarbij hij vlak voor de doellijn de bal net over kopte. De op basis van de tweede helft verdiende winnende treffer kwam er dan toch uiteindelijk, de eerder genoemde pass van Robin Brasker werd knap gecontroleerd door Tommy Sinteur en zijn bekeken lob over de keeper was van grote schoonheid.

Volgende week moet de Racing Club naar Lisserbroek voor de ontmoeting met het laaggeplaatste Kagia. Daar zullen de Leiderdorpers de volle winst moeten halen om echt te blijven meedoen voor de prijzen.

Bron: Leidenamateurvoetbal.nl/ Dick Rozenboom

Dipje doet Alecto vrouwen de das om

hockey n De vrouwen van Alecto startten zondag goed op eigen veld tegen koploper Zoetermeer. Maar scoren wilde niet lukken en na de rust kwam het Leiderdorpse team in een dipje, wat Zoetermeer de kans gaf het enige doelpunt van de wedstrijd te scoren.

In het eerste kwart zette Alecto Zoetermeer goed onder druk. Hierdoor werden een aantal mooie kansen gecreëerd die echter niet verzilverd werden.

In het tweede kwart hetzelfde verhaal. Met mooie passes van achteruit kwam Alecto gevaarlijk voor het doel van Zoetermeer maar kansen werden niet benut. In de laatste vijf minuten van dit kwart ging Zoetermeer druk zetten en creëerde een aantal gevaarlijke kansen. Alecto kwam goed weg en ging met 0-0 de rust in. Na de pauze had Alceto moeite het goede spel weer op te pakken waardoor Zoetermeer de overhand kon nemen. Alecto liep achter de feiten aan. Zoetermeer versierde de ene corner na de andere. Een doelpunt kon niet uitblijven en het werd dan ook 0-1.

In het laatste kwart herpakte Alecto zich en was de bovenliggende partij. Het werd een spannende slotfase met veel kansen voor Alecto. Maar geen doelpunten. Ook een strafcorner leidde niet tot de gelijkmaker. De stand bleef 0-1.

Volgende week speelt Alecto thuis tegen Forescate. Aanvang 12.45 uur.

16e editie Joop Zoetemelk Classic op 18 maart

wielersport n Op zaterdag 18 maart 2023 wordt alweer de 16e editie van de Joop Zoetemelk Classic verreden. Traditiegetrouw is dat de opening van het fietsseizoen voor alle wielrenners en toerfietsers.

De toertocht gaat door het Groene Hart over de wegen waar Joop Zoetemelk, Nederlands beste wielrenner aller tijden, zijn trainingsrondjes reed. Joop Zoetemelk is zelf elk jaar aanwezig en ook dit jaar komt hij speciaal over vanuit Frankrijk. Hij heeft nog nooit overgeslagen, maar zal deze keer niet zelf mee fietsen. Helaas is hij na zijn ongeluk in 2020 nog niet zover hersteld dat hij weer kilometers kan fietsen.

Net als andere jaren zijn er vier afstanden: 50, 75, 100 en 150 km. Start en finish zijn bij het clubhuis van de Leidse Ren- en Toer Vereniging Swift aan de Willem van der Madeweg in Leiden. Swift, de wielerclub waar Joop zijn carrière begon in de zestiger jaren van de vorige eeuw, verwacht zeker 4.000 deelnemers waarvan het merendeel uit de regio komt.

Het officiële startmoment is om 8.30 uur. Dan worden de deelnemers gezamenlijk ‘weggeschoten' door Joop Zoetemelk, Fleur Spijker (wethouder Sport) en Ton van Houten (bestuursvoorzitter van Zorg en Zekerheid).