Nieuws van de LVU

programma n Het aanbod kunst en cultuur bij de Volksuniversiteit Leiderdorp is ook deze maand weer groot. Hieronder een selectie uit het programma: 

Lezing over leven en werk van Georges Villa - Op vrijdag 17 maart (14.00 – 15.30 uur) verzorgt Dick de Boer een lezing onder de titel ‘Montmartre a chanté – Het bruisende leven van de Franse piloot, karikaturist, schilder Georges Villa’, met een overzicht van het veelzijdige en levendige werk van tekenaar en karikaturist Georges Villa.

Collages maken: schilderen met papier en textiel - Met alcoholinkt die op yupo glanspapier wordt geblazen maak je de grillige vormen die je plakt op het schildersdoek. Door het gebruik van mixed media-technieken bouw je met papier (uit tijdschriften, kranten, karton, behangpapier, zilverpapier, enz.), textiel (stof, gaas, vilt, wol., enz.) en acrylverf een kleurige collage op. Woensdag 22 maart, 19.30 – 22.00 uur.

Fotobewerking met GIMP - GIMP is het Open Source alternatief voor Adobe Photoshop. Je leert kleuren aanpassen, foto's lichter en donkerder maken en retoucheren, en werken met lagen en maskers. Je krijgt gratis het boek 'The Ultimate GIMP 2.10 Guide'. Neem je eigen laptop mee, maar als dat bezwaarlijk is, zijn (beperkt) laptops beschikbaar. Eerste van drie lessen: woensdag 22 maart, 19.30 – 21.30 uur.

Reanimatie en AED-gebruik bij volwassenen en kinderen - Wil je graag weten wat je kan doen als iemand in je omgeving onwel word? Volg dan deze workshop (een samenwerking met de Leiderdorpse EHBO-vereniging). Na theoretische uitleg over wat er aan de hand kan zijn als iemand onwel wordt, oefen je praktisch op poppen en met de AED. Na afloop krijg je een certificaat. Woensdag 22 en 29 maart, 19.30 – 22.30 uur.

De Romeinse Limes op de kaart - De (nedergermaanse) Limes, de grens van het Romeinse Rijk, is UNESCO-werelderfgoed. Deze grens liep langs de (Oude) Rijn en verdeelt ons land in twee delen. In vier korte bijeenkomsten wordt de verovering en romanisering van het Nederlandse deel van het Romeinse Rijk uitgelegd. De Limes is op allerlei manieren zichtbaar gemaakt. In de cursus krijg je veel tips om het landschap en de route zelf te beleven en er te voet of op de fiets het Romeinse Nederland herbeleven. Eerste bijeenkomst: zaterdag 25 maart, 11.00 – 12.00 uur.

De ‘special effects’ van Bach - De muziek van Bach roept bij velen warme gevoelens op. Wat maakt deze componist zo populair en een bron van inspiratie voor allerlei soorten hedendaagse muziek? Door middel van luistervoorbeelden, vooral uit de Matthäus Passion, worden de muzikale effecten belicht die Bach toepaste in zijn composities. Maandag 27 maart, 19.30 - 21.30 uur.


Informatie en aanmelding

Het bureau van de LVU in de Sterrentuin is geopend op maandag van 9.00 tot 17.00 uur en op dinsdag- t/m vrijdagochtend van 9.30 tot 12.30 uur. Het bureau is te bereiken per mail (info@volksuniversiteitleiderdorp.nl), of - tijdens kantooruren - telefoon (06 28415610). Zie ook  www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, waarop men zich ook voor cursussen kan inschrijven.