Speelgoed van vroeger: niet van plastic maar veel hout en vooral metaal.
Speelgoed van vroeger: niet van plastic maar veel hout en vooral metaal. Foto: PR

Aad Vons vertelt over de Leiderdorpse brandweer

Lezing n Oud-brandweercommandant en Leiderdorper Aad Vons geeft woensdagavond 22 maart een lezing over de Leiderdorpse brandweer in 't Buurthuis aan de Frederik Hendriklaan 4 in Leiderdorp.

Eind vorig jaar sloot de Leiderdorpse brandweerkazerne na 125 jaar definitief de deuren. De vrijwillige Leiderdorpse brandweer is opgegaan in de Leidse brandweer, die huist aan de Schipholweg. De geschiedenis van de Leiderdorpse brandweer is een mooi onderwerp om door middel van fotomateriaal en een Power Point presentatie aandacht aan te besteden. Aad Vons heeft vele jaren deel uitgemaakt van het Leiderdorpse brandweerkorps en kan op een interessante manier vertellen over het alarmeren, de uitruk, de vrijwillige brandweer, de huisvesting, het blusmateriaal en niet te vergeten de organisatie. 

Het buurthuis is op 22 maart open vanaf 19.30 uur, om 20.00 begint de lezing. Deze duurt ongeveer 5 kwartier. Er is ruimte voor 25 bezoekers. Vooraf aanmelden is noodzakelijk en kan via info@buurtactiefleiderdorp.nl. De eerste 25 aanmeldingen krijgen bericht terug. Het is mogelijk dat bij grote belangstelling deze lezing wordt herhaald.


Op pad met KBO-PCOB

Dagtocht n Veertig senioren uit Leiderdorp genoten vorige week woensdag van een door KBO-PCOB georganiseerde bustocht naar het Oude Ambachten en Speelgoed Museum in Terschuur.

Het gezelschap ging per touringcar, die bijna vol was. Chauffeur Theo gaf informatie over wat er onderweg allemaal te zien was en na een plezierige reis stond het gezelschap rond koffietijd bij het museum voor de deur. Na de koffie met gebak kon het museum bezichtigd worden. Bij het zien van de exposities van oude ambachten en speelgoed realiseerden de bezoekers zich eens te meer hoeveel er sinds hun jeugd is veranderd. Bij de ambachten viel op dat er vroeger zoveel, kleinschalig, met de hand werd gemaakt en gerepareerd. En bij het speelgoed was het plastic nog niet allesoverheersend, maar veel hout en vooral metaal.

De bezichtiging werd onderbroken door een lunch en afgesloten met een kopje koffie of thee. Met als presentje een doosje Barneveldse eieren ging de groep daarna weer de bus in om rond vijf uur terug te keren in Leiderdorp. Dit was een prima uitstapje voor een gure maartse dag. Volgend jaar zet de KBO-PCOB weer zo'n reis op het programma.