Wethouder Bob Vastenhoud staat klaar voor het doorknippen van het lint. Achter hem Jeroen de Vink van de gelijknamige kapsalon, die daarna samen met de wethouder het nieuwe fietspad uitprobeerde.
Wethouder Bob Vastenhoud staat klaar voor het doorknippen van het lint. Achter hem Jeroen de Vink van de gelijknamige kapsalon, die daarna samen met de wethouder het nieuwe fietspad uitprobeerde. Foto: Carolien van Leeuwen

Vernieuwde Laan van Berendrecht: veiliger, groener en bloemrijker

Algemeen Verkeer

Met een knip door het lint opende wethouder Bob Vastenhoud (Groen Links/PVDA) woensdag 8 maart de opnieuw ingerichte Laan van Berendrecht in Leiderdorp. Daarbij was veel publiek, voornamelijk omwonenden, aanwezig.

Door: Carolien van Leeuwen

Om de laan officieel in te wijden, maakte Vastenhoud daarna samen met kapper Jeroen de Vink, wiens kapperszaak aan de Laan van Berendrecht is gevestigd, een fietsritje over het nieuwe fietspad.

Aannemer Smits van Daallin B.V. heeft de afgelopen maanden met zijn team hard gewerkt om de laan veilig en groen in te richten. Het project heeft ongeveer een half jaar in beslag genomen, pakweg anderhalve maand langer dan gepland. De vertraging werd onder andere veroorzaakt door de weersomstandigheden en het tempo van bestraten, dat iets minder vlot ging omdat de steenkleuren, van de hergebruikte straatstenen, gescheiden moesten worden. 

Er was een goede communicatie tussen gemeente, omwonenden en aan de laan gevestigde ondernemers. De Vink geeft aan dat de winkels continue bereikbaar zijn gebleven voor het publiek.


Groenstrook

De belangrijkste verandering is de aangebrachte groenstrook tussen het fietspad en het voetpad. In de oude situatie ontbrak deze strook waardoor fietsers en wandelaars kriskras door elkaar bewogen. Dat was vooral voor de voetgangers een onveilige en onprettige situatie. 

Verder is er bij de uitgang van de woontorens extra groen aangebracht, zijn zitbankjes verplaatst en zijn lantaarnpalen vervangen en geplaatst in het midden van de laan in de groenstrook. Bij de opening waren alleen maar positieve geluiden te horen over het resultaat.

De middenberm ziet er op dit moment nog kaal uit, maar dat gaat in het voorjaar veranderen. Er zijn veel bloembollen geplant en er is een bloemrijk mengsel ingezaaid. Dat gaat naar verwachting een kleurrijk geheel opleveren wat ook goed is voor de biodiversiteit; bloemen trekken vlinders en bijen aan die daar goed op gedijen. Volgens de projectleider van de gemeente is er ten opzichte van de vorige situatie 1000 vierkante meter extra groen bij gekomen.

Dit project is het eerste dat klaar is als deelproject van de nota ‘Langzaam verkeer’. Vastenhoud vertelt dat er gestart is met het volgende project; de Voorhoflaan opnieuw inrichten met als belangrijkste doel om sluipverkeer te voorkomen, snelheid te vertragen maar wel goed toegankelijk te houden voor hulpdiensten. 


Verboden voor brommers

De Laan van Berendrecht blijft verboden voor bromfiets- en scooterrijders. Dit is een officieel verkeersbesluit. Omwonenden en andere inwoners van Leiderdorp kunnen te allen tijde contact opnemen met de gemeente als zij feedback hebben over dit project.

Op de fiets over de vernieuwde Laan van Berendrecht.
Het voetgangers- en fietsersgedeelte zijn nu gescheiden door een middenberm die binnenkort groen moet worden. Hierin staan ook de lantaarnpalen.