V.l.n.r. Jan Huisman, Rob Jansen, Erwin Haveman en Medea Hempen. | Foto: PR
V.l.n.r. Jan Huisman, Rob Jansen, Erwin Haveman en Medea Hempen. | Foto: PR Foto: PR

INGEZONDEN

Werkbezoek van CDA aan De Bloemhof

Medea Hempen en Jan Huisman van de Leiderdorpse CDA-fractie brachten zaterdag 28 januari een bezoek aan volkstuinvereniging De Bloemhof. Voorzitter Rob Jansen en secretaris Erwin Haveman vertelden over het wel en wee van de vereniging en de uitdagingen waar bestuurders voor staan.


Op dezelfde zaterdagochtend werden weer veertien mensen blij gemaakt met een volkstuin voor het komende seizoen. Tevreden stellen Rob en Erwin vast dat volkstuinen weer helemaal hip zijn. Tuinieren is populair omdat je met bewegen en doen onder mensen bent. Ook heerlijk voor mensen, die tijdens werk vooral met hun hoofd bezig zijn. Bij de volkstuinen ben je buiten en zoals Rob het omschrijft: ‘Je maakt aarde’. De tijd dat er vooral ouderen lid zijn is verleden tijd. Dit wordt natuurlijk ook geïllustreerd door Erwin met zijn 27 jaar een jong, actief bestuurslid. De leden worden geholpen met bijvoorbeeld materialen en mest tot aan de volkstuinen. Rob zegt trots; ‘We zijn een vijf-sterren vereniging’.

Medea en Jan zijn uiteraard benieuwd naar de contacten met de gemeente Leiderdorp en wat de vereniging nodig heeft. De contacten met de gemeente zijn goed. Ook burgemeester Laila Driesen krijgt een pluim voor het fijne contact. Wel is de huur van de gemeente aan de indexatie gebonden en dat is met de huidige inflatie voor beide bestuurders een grote zorg. “We zijn een goedkope vereniging, maar het is belangrijk dat we de tuinen voor iedereen bereikbaar houden. We willen niet dat mensen afhaken omdat ze de huur niet meer kunnen betalen.”

Gevraagd naar meer wensen voor de gemeente zou men wel wat makkelijker willen samenwerken met de groendienst en bijvoorbeeld materiaal willen lenen. Ook zou het goed zijn om vroeger betrokken te zijn bij ontwikkelingen, zoals er nu plannen zijn om een brug te vervangen. Erwin Haveman benadert nog dat het belangrijk is om jonge mensen te activeren voor vrijwilligers werk. Hij zou graag zien dat de gemeente ook juist naar deze groep hun waardering laat blijken. Vrijwilligerswerk doe je niet voor het geld en een dank je wel, maar een stukje waardering en ondersteuning van bestuurders is zeer welkom.

Dat kan Medea Hempen alleen maar beamen: “Ik heb zelf ook een volkstuin gehad. Je wordt blij van het stukje tuin en het sociale aspect van deze vereniging is ook zeer belangrijk, voor jong en oud. Verenigingen zijn belangrijk voor de sociale samenhang van onze gemeente en dan ook zeer belangrijk voor het CDA".


PvdA-GL richt blik op Zijlkwartier

Bezoekers van de wijkactie van PvdA-GroenLinks in het Zijlkwartier kunnen beter niet met de auto komen. De partij richt zich zaterdag 4 februari vooral op plaatsen waar weinig lege parkeervakken zijn. Los daarvan is iedereen met goede suggesties tussen 11.15 en 12.30 uur van harte welkom aan de Zijldijk bij de Spanjaardsbrug.


Met deze wijkactie denkt PvdA-GroenLinks verschillende vliegen in een klap te slaan. Zo wil de progressieve gemeenteraadsfractie zicht krijgen op de parkeerdruk in de wijk. Ook de eigen wethouder Bob Vastenhoud (met verkeer in zijn portefeuille) verzamelt goede ideeën om de parkeervakken zo betaalbaar mogelijk beschikbaar te houden voor de bewoners. Nu wijken Leidenaars soms uit omdat zij aan de Leiderdorpse kant van het water wel gratis kunnen parkeren en in hun eigen woonplaats niet.

Dat zogenoemde ‘waterbedeffect’ is wethouder Bob Vastenhoud een doorn in het oog. Het liefst zou hij voor heel Leiderdorp een modern parkeerbeleid invoeren, want ook elders in de gemeente lopen de ergernissen over parkeren soms op. Tijdens de wijkactie verzamelt PvdA-GroenLinks op aanvullende tips van buurtbewoners ter verbetering van de situatie.

Tot slot ontdoen de plaatselijke politici en partijvrijwilligers – soms in samenwerking met buurtbewoners – de straten, stoepen en struiken van zwerfafval. ,,Dat is onze manier om minder blik op straat te krijgen’’, zegt fractievoorzitter Olaf McDaniel met een toespeling op de parkeerproblematiek.

Wie een woonwijk wil voordragen voor een wijkactie kan contact opnemen met fractie-assistent Tim Brouwer de Koning (tim.ank.bdk@ziggo.nl of 06 38 03 01 52).


Alzheimer Café over relaties en liefde

dementie n In het Alzheimer Café op donderdag 9 februari is ouderenpsycholoog, schrijver en onderzoeker Frans Hoogeveen te gast, bekend van zijn boek 'Intimiteit en seksualiteit bij dementie'.

Het is moeilijk als je partner dementie krijgt. Het effect op de relatie is ingrijpend. Je ziet je partner veranderen, je rol verandert en er ontstaat afhankelijkheid. Onder leiding van Mandy Visser en Marijke Klein gaan de bezoekers van het café samen met Frans Hoogeveen het gesprek aan over relaties, over de liefde en intimiteit tussen partners, over de band tussen ouders en kinderen. Er is volop gelegenheid tot vragen stellen. De muziek wordt verzorgd door huisband The Netz. 

Het Alzheimer Café Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest is een ontmoetingsplaats waar mensen met dementie, hun partners, familieleden en andere belangstellenden elkaar in een ongedwongen sfeer kunnen ontmoeten en ervaring kunnen uitwisselen. De doelstelling is voorlichting geven over dementie en de gevolgen ervan bespreekbaar maken. 

Het Alzheimer Café van 9 februari vindt plaats in SBO De Vlieger aan de Boerhaavelaan 298 te Leiden. De zaal is open om 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis.

Wie geluk heeft, vindt nog een leeg parkeervak aan de Zijldijk. | Foto: PR
Frans Hoogeveen. | Foto: Jan Peter Fiering Fotografie