Honden met een te korte snuit, zoals die mopshond of de bulldog, hebben het benauwd en happen vaak naar adem. | Foto: Nikita Telenkov  via Pexels
Honden met een te korte snuit, zoals die mopshond of de bulldog, hebben het benauwd en happen vaak naar adem. | Foto: Nikita Telenkov via Pexels Foto: Nikita Telenkov

Piet

Adema, welke hondenliefhebber kent hem niet? Nou ja, misschien toch nog heel wat mensen. Want deze minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit trad pas later toe tot de huidige ministersploeg. Voor die tijd had hij nauwelijks landelijke bekendheid, en daarna niet veel meer. Onder hondenliefhebbers. In de land- en tuinbouwsector is hij wel degelijk bekend, misschien zelfs berucht…! Maar dan gaat het om kippen en koeien en geiten en schapen en zo.

Hondenliefhebbers gaan deze Adema wellicht beter leren kennen, misschien zelfs wel waarderen. Want recent kondigde hij aan, dat hij van plan is om voor honden en katten maatregelen te willen treffen. Hij wil tegengaan dat die populaire huisdieren moeten lijden onder de mensen. Bijvoorbeeld de mopshonden. Die zien er lief en schattig uit, als je ervan houdt natuurlijk, maar hun uiterlijk is een nogal pijnlijke kwestie. Letterlijk pijnlijk, voor de hond zelf.

Honden met een te korte snuit, zoals die mopshond of de bulldog, hebben voortdurend last van hun uiterlijk. Ze hebben het benauwd en happen vaak naar adem. En het doorfokken op dat specifieke kenmerk zorgt nog voor andere aandoeningen aan en om de hondenkop. Denk aan Dwergkeesjes met permanente hoofdpijn, omdat de hersenen niet goed passen in de hersenpan. 

Dat moet niet mogen, zou je denken. Vandaar dan ook dat het al verboden is om dergelijke honden te fokken in Nederland. Maar ja, soms vallen mensen voor dat schattige, aandoenlijke uiterlijk, en wordt er toch zo’n hondje aangeschaft. Met de beste bedoelingen waarschijnlijk, en mogelijk zonder dat eigenaren echt voldoende weet hebben van het permanente lijden van hun zo leuke viervoetige vriend.

Dan maar een meer drastische aanpak, moet Piet gedacht hebben. Hij denkt aan een houdverbod, dat wil zeggen dat honden en andere huisdieren met schadelijke uiterlijke kenmerken niet meer gehouden mogen worden. Het is nog lang niet zo ver en voordat het er ooit van komt zal er een overgangsregeling komen voor de bezitters ervan, maar toch. En laten we eerlijk zijn, er zijn vele verboden en geboden voor honden waaraan getwijfeld kan worden. Maar als het werkelijk zo is dat op deze wijze dierenleed kan worden voorkomen of tegengegaan, tja. In dat geval moeten we allicht toch zachtjes mompelen: Hup, Piet…! 


Zie ook facebook Platform Hondenweer - HVL

Afbeelding