Wethouder Herman Romeijn (rechts) overhandigt de cheque aan bestuursvoorzitter Frank Mittertreiner van de Stichting Voedselbank Leiden e.o.
Wethouder Herman Romeijn (rechts) overhandigt de cheque aan bestuursvoorzitter Frank Mittertreiner van de Stichting Voedselbank Leiden e.o. Foto: Carolien van leeuwen

23.000 euro voor de Voedselbank

Algemeen

De Leiderdorpse wethouder Herman Romeijn kwam dinsdagmiddag 24 januari naar de voedselbank aan de Willem Barendszstraat in Leiden met een mooi cadeau: namens de gemeente Leiderdorp overhandigde hij een cheque ter waarde van drieëntwintigduizend euro aan Frank Mittertreiner, bestuursvoorzitter van de Stichting Voedselbank Leiden e.o.


Forse verhoging

Ieder jaar geeft de gemeente Leiderdorp een subsidie aan de voedselbank. Vorig jaar was het subsidiebedrag tienduizend euro. Vanwege het toenemend aantal klanten, sterk gestegen kosten voor energie en voedsel en minder donaties van voedsel door supermarkten, heeft de gemeenteraad in haar vergadering van 4 november unaniem besloten om het subsidiebedrag voor 2023 fors te verhogen. 

De subsidie is onderdeel van een breder ondersteuningsplan met als doel mensen die moeilijk rond kunnen komen extra te ondersteunen zodat ze maatschappelijk mee kunnen blijven doen. Het volledige ondersteuningsplan zal binnenkort te vinden zijn op de website van de gemeente Leiderdorp.


40 procent meer klanten

Mittertreiner nam de cheque dankbaar in ontvangst en vertelde dat de voedselbank de extra subsidie goed kan gebruiken. Het aantal klanten is in pakweg een halfjaar tijd toegenomen met veertig procent. De voedselbank voorziet nu gemiddeld zo´n zeshonderd huishoudens in de Leidse regio van voedsel. Dat zijn ruim 1.550 mensen wonende in Leiden (tachtig procent), Leiderdorp (tien procent), Oegstgeest (zeven procent) en Zoeterwoude (drie procent).

Het Leiderdorpse geld zal worden besteed aan energiekosten en inkoop van voedsel.

Door: Carolien van Leeuwen