De vrijwilligers van de Dierenambulance bekijken de nieuwe auto's.
De vrijwilligers van de Dierenambulance bekijken de nieuwe auto's. Foto: Margareth Hillebrandt

Dierenambulance dolblij met nieuwe wagens

ingebruikname n “Wie had vorig jaar gedacht dat we hier zouden staan om twee nieuwe wagens in gebruik te nemen”, zegt een glunderende Jaap van Meijgaarden, voorzitter van de in Leiderdorp gevestigde Stichting Dierenambulance & Vogelasiel Regio Leiden.

Tekst en foto: Margareth Hillebrandt

“Twee weken geleden namen we de sleutels in ontvangst van de nieuwe transportauto uit handen van directeur Jan Kroese van Praxis Megastore Leiderdorp, die de wagen schonk. En nu dan ook nog een gloednieuwe ambulance.”


Transportauto en ambulance

In de voormalige brandweerkazerne aan de Simon Smitweg in Leiderdorp werden woensdagmiddag 11 januari in aanwezigheid van vrijwilligers en pers de nieuwe voertuigen met trots getoond. De transportauto wordt gebruikt om vogels en andere wilde dieren waarvoor in de opvang in Leiderdorp geen plek of faciliteiten zijn naar opvang elders te vervoeren, de ambulance om gewonde dieren op te halen.


Crowdfunding

De Dierenambulance werkt met twee ambulances. Een daarvan is begin 2019 al vervangen door een nieuwe, maar de andere was zeventien jaar oud. “Een nieuwe ambulance was heel hard nodig”, vertelt Van Meijgaarden. “De vorige was volledig afgeschreven. Hij stond regelmatig met pech aan de kant.“ Vandaar dat de stichting in september afgelopen jaar startte met een crowdfunding. De voorzitter: “In het begin liep dat niet zo’n storm. Het bedrag bleef ergens steken op 7.000 euro, maar we hadden 40.000 euro nodig. Een flink bedrag om te overbruggen. Op een gegeven moment werden we gebeld met de vraag hoeveel er nog nodig 


was. Aan de andere kant van de lijn was kort overleg; ‘zullen we dat dan maar doen?’“ Het verlossende woord van de penningmeester kwam direct daarna. ”Het gat is gedicht”. “Een geweldige schenking”, zegt Van Meijgaarden, “maar natuurlijk zijn we ook heel blij met alle kleinere bedragen die de crowdfunding opleverde.”

Het werkgebied van de Dierenambulance behelst de hele regio Leiden en de Bollenstreek. “Nu we weer twee goed functionerende ambulances hebben, kunnen we bij meldingen onze chauffeurs verschillende kanten opsturen en dubbele diensten gaan draaien”, aldus een tevreden voorzitter.

Een extra bedankje was er voor vrijwilligers Henri Vorst en Erwin Havemand die zich enorm hebben ingezet voor de aanschaf van de wagens, waarvan ze de indeling en inrichting zelf hebben ontworpen. Ook de leverancier, Wittebrug Volkswagen in Leiden, werd genoemd in het dankwoord.