De net onthulde Orange Social Sofa met op de achtergrond de oranje uitgelichte minaret van de Turkse moskee. | Foto: Lies Pijl
De net onthulde Orange Social Sofa met op de achtergrond de oranje uitgelichte minaret van de Turkse moskee. | Foto: Lies Pijl Foto: PR

Orange the World start met onthulling bank en verlichting minaret

Leiden n De kleur oranje speelde vrijdagmiddag een grote rol op het Kooiplein in Leiden. Niet vanwege het WK voetbal maar vanwege de start van Orange the World, een wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen. 

Die campagne begint op de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, 25 november, en duurt tot de Internationale Mensenrechtendag, 10 december. Wethouder Abdelhaq Jermoumi onthulde vrijdag iets na half 5 een Orange Social Sofa op het plein in Leiden-Noord. Een moment dat nog indrukwekkender werd omdat op hetzelfde moment de minaret van de Turkse op het plein oranje werd uitgelicht.

De met duizenden mozaĆÆeksteentje versierde social sofa is gerealiseerd door Soroptimistclub Leiden Aurora in samenwerking met Huis van de Buurt de Kooi. Het is een bank met een boodschap: Stop geweld tegen vrouwen en meisjes. De onthulling paste dan ook perfect bij de start van Orange the World. 

Dit jaar is het thema van de campagne in Nederland 'preventie', het aanpakken van het geweld bij de wortels. Daar kan iedereen aan bijdragen: individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens hierbij te betrekken. 

Tijdens de campagne worden overal ter wereld gebouwen oranje uitgelicht. De moskee op het Kooiplein is de allereerste moskee in Nederland die daaraan meedoet. In Leiden kleurden verder de Koornbeursbrug, de schouwburg, de Zeevaartschool, het Academiegebouw en de Burcht oranje.


Open Dagen bij Issoria 

hospice n Wie wil kennismaken met Issoria Hospice & Thuis kan in een knusse kerstsfeer antwoord op zijn of haar vragen krijgen op de Open Dagen die Issoria op vrijdag 9 en zaterdag 10 december heeft gepland. Belangstellenden zijn welkom tussen 15.00 en 18.00 uur in de tuin van het hospice aan de Burggravenlaan 11 in Leiden. 

Er is een mogelijkheid om onder leiding van een van de vrijwilligers een kijkje te nemen in het huis, waar zeven kamers voor gasten zijn. Uiteraard staan de aanwezige vrijwilligers, verpleegkundigen en medewerkers de bezoekers graag te woord als zij vragen hebben over wat voor (vrijwilligers)werk er in het hospice en in de thuissituatie gedaan wordt. Ook kunnen zij meer informatie ontvangen over rouwondersteuning door Issoria.


Vrijwilligers gezocht

Voor de zorg voor de gasten in het hospice en voor ondersteuning van cliĆ«nten die thuis zorg krijgen is Issoria op zoek naar vrijwilligers. Vooral nieuwe zorgvrijwilligers zijn welkom. Maar wie kookvrijwilliger wil worden mag zich natuurlijk ook melden. Ook verpleegkundigen zijn van harte welkom! 

Meer informatie: T. (071) 5142275, E. info@issoria.nl, W www.issoria.nl.


Hospice Issoria aan de Bruggravenlaan 11 in Leiden. | Foto: Ton Jelsma