Tentoonstelling Byblos, Balenciaga en klimaatverandering

educatie n Voor interessante lezingen, cursussen en excursies zijn Leiderdorpers ook in december aan het goede adres bij de Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU). Hieronder een greep uit het aanbod:  

Lezing en rondleiding tentoonstelling Byblos  Byblos, nu in Libanon, is ’s werelds oudste havenstad; het werd al 8500 jaar geleden bewoond. Hier ontmoetten volkeren uit het Nabije Oosten en het Middellandse Zeegebied elkaar, zoals de Feniciërs. Een voorloper van ons alfabet namen de Grieken van deze Feniciërs over. ‘Biblion’, Grieks voor boek, is van de Griekse naam van de stad afgeleid. Op dinsdag 6 december (14.00 – ca. 16.00 uur) organiseert de LVU een bezoek (met lezing en rondleiding) aan de tentoonstelling over Byblos in het RMO.


Mode als kunst: Balenciaga - Meesterlijk zwart  Mode in een kunstmuseum, is dat niet vreemd? Niet als het gaat over de Spaanse couturier Cristobal Balenciaga, ‘le maitre’ onder de modeontwerpers. Balenciaga ontwierp vooral in zwart, de kleur ook die zijn liefde voor het Spaanse erfgoed toont, en die een diepe band heeft met de Spaanse identiteit. Balenciaga was sterk geïnspireerd door de donkere doeken van grote Spaanse schilders als Goya, Velázquez en Zurbarán. Ook de vele mantillas, kant en volants in zijn ontwerpen roepen de Spaanse cultuur op. Lisette le Blanc spreekt over Balenciaga op vrijdag 9 december, 14.00 – 16.00 uur. Het Haagse Kunstmuseum heeft deze winter een grote tentoonstelling van werk van Balenciaga. De lezing is een goede voorbereiding op een bezoek aan deze tentoonstelling.


Hoe passen wij ons aan aan de klimaatverandering? - Klimaatverandering, het houdt iedereen steeds meer bezig en de gevolgen worden steeds meer merkbaar. Hoe passen wij ons daaraan aan? Hoe gaan we om met de stijging van de zeespiegel, met toenemende droogte, steeds zwaardere neerslag? Welke aanpassingen zijn nodig? En wat zijn de dilemma’s? Lezing, donderdag 1 december, 19.30 – 21.30 uur.


Klimaatverandering: wat kunnen wij nu al zelf doen?

Niet alleen grote bedrijven of de overheid hebben een rol bij klimaatverandering, ook jij als individu. Wat kunnen wij zelf doen? Hoe kunnen bottom-up initiatieven een substantiële bijdrage leveren? Hoe zorgen we dat de volgende generaties goed en veilig kunnen leven? Lezing, donderdag 8 december, 19.30 – 21.30 uur.


Informatie en aanmelding

Het LVU-bureau in de Sterrentuin open op maandag (9.00 - 17.00 uur) en op dinsdag- t/m vrijdagochtend (9.30 - 12.30 uur). E-mail info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, telefoon 06 28415610. Zie voor informatie en inschrijving ook www.volksuniversiteitleiderdorp.nl.