Een showdown-speler. | Foto: Wiebke Wilting
Een showdown-speler. | Foto: Wiebke Wilting Foto: Wiebke Wilting

Dertig jaar Dos Bailadores

Jubileum n Dansschool Dos Bailadores, sinds februari dit jaar gevestigd in Leiderdorp, bestaat dertig jaar. Dat wordt zaterdagavond 26 november gevierd met een groot feest in de dansschool aan de Rietschans 67.

Los Bailadores is in het najaar van 1992 opgericht door Leo Martina (1958 - 2015). Kort daarna leerde hij (dans)partner Monique Struch kennen en samen kunnen zij met recht een van de pioniers genoemd worden van de salsa in Nederland. In 1997 vertegenwoordigden zij Nederland op het 1ste salsa wereldcongres in Puerto Rico. Ook droegen Leo en Monique bij aan vele evenementen in Leiden met hun motto ‘the fun of dancing’. 

Al snel breidde de salsadansschool zich uit met meerdere stijlen, waarvan vandaag de dag Braziliaanse zouk en axé, Oosters buikdansen, Angolese kizomba en Dominicaanse bachata nog steeds in het lesaanbod zitten. 

Anno 2022 is dansschool Dos Bailadores de oudste nog bestaande (salsa) dansschool in de Leidse regio en een sociale, multiculturele ontmoetingsplaats voor jong en oud. Sinds 2015 runt Monique de dansschool alleen, ondersteund door een enthousiast team van docenten.

Wegens woningbouw moet Dos Bailadores in de afgelopen paar jaar tot tweemaal toe haar locaties in Leiden verlaten. Afgelopen februari verhuisde de dansschool naar Leiderdorp, waar Dion Hoppenbrouwer, eigenaar van DC Dance, de helpende hand bood. Met deze doorstart is er een uniek concept ontstaan, waarbij twee dansscholen op één plek bijna alle populaire dansstijlen aanbieden: ballet, modern, hip hop, afro, modern, disco, buikdansen, salsa, bachata, kizomba, zouk en meer. Een 'dance community' voor alle leeftijden is geboren.

Tijdens het jubileumfeest van komende zaterdag staan bekende DJ’s, artiesten en shows op het programma, maar vooral The fun of dancing! Kijk voor meer informatie op www.dosbailadores.nl. Tickets zijn verkrijgbaar via www.latinworld.nl.


Kennismaken met boccia en showdown

inloopavond n Op vrijdag 25 november is er weer een inloopavond van GSV De Sleutels. Belangstellenden kunnen komen kennismaken met de sporten boccia en showdown.

Boccia is te omschrijven als jeu de boules voor rolstoelers, Het wordt gespeeld met zachte ballen op een vlakke vloer, wat voor rolstoelers wel zo handig is.

Showdown kan gezien worden als een variant van airhockey die ook geschikt is voor visueel gehandicapten. Het is de ideale sport voor bijvoorbeeld mensen die tennis, badminton of tafeltennis hebben gespeeld, maar daar door een oogafwijking niet meer (zo goed) toe in staat zijn. Iedereen draagt tijdens het spelen een geblindeerde skibril.

De inloopavond is vrijdag vanaf 19.00 uur in buurtcentrum Morschwijck, Topaaslaan 19 in Leiden. Kijk voor meer info over de sporten en de vereniging op www.gsvdesleutels.nl.