Poëzieliefhebbers luisterden in 2019 aandachtig naar Frans Terken die toen ook al gedichten maakte bij beelden in de Heemtuin. | Foto: PR
Poëzieliefhebbers luisterden in 2019 aandachtig naar Frans Terken die toen ook al gedichten maakte bij beelden in de Heemtuin. | Foto: PR Foto:

Speurtocht en rondleiding met dichters langs kunst in Heemtuin

activiteiten n Stichting Kunst in de Heemtuin organiseert in het weekend van 24 en 25 september activiteiten voor jong en oud in de Leiderdorpse Heemtuin.

Op zaterdag- en zondagmiddag is er om 15.00 uur een rondleiding langs de beelden. De rondleiding op zondagmiddag wordt opgeluisterd door drie dichters uit de regio: Mieke van den Berg, Frans Terken en Leni Venne. Zij dragen gedichten voor die zij (en Joke Schrijvers) speciaal bij de beelden uit de Heemtuin hebben gemaakt. 

Kinderen kunnen beide dagen een speurtocht doen langs de beelden in de Heemtuin.

De Heemtuin is dit weekend extra lang open voor bezoekers: op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. De rondleidingen beginnen bij de hoofdingang van de Heemtuin, vlak bij de parkeerplaats aan de Van Diepeningenlaan.


Kunstroute Leiden

De activiteiten worden georganiseerd in het kader van de Kunstroute Leiden die dit weekend plaatsvindt. De Leiderdorpse beeldententoonstelling maakt hier ook deel van uit. Tijdens de Kunstroute Leiden is op ruim zeventig locaties in en rond Leiden beeldende kunst in alle soorten en maten te bezichtigen. 

In de Leiderdorpse Heemtuin is onder andere werk te zien van de Leidse kunstenaars Fleur van den Berg, Mary Geradts en Anne Maryken. Zij doen ook vanuit hun ateliers mee aan de Kunstroute.

Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door de Cultuurcoach Leiderdorp. Meer informatie op www.kunstindeheemtuin.nl.


Op zoek naar vruchten en zaden

herfstexcursie n Natuurgidsen van IVN Leidse regio organiseren zondag 25 september een herfstexcursie in Polderpark Cronesteyn. De wandeling start om 14.00 uur bij de Tuin van de Smid aan het Polderpad 8 in Leiden.

Nazomer en herfst is oogsttijd. Tijd om te verzamelen en een vetlaagje te krijgen voor de winter komt. Voor veel dieren is het hard werken om in de kou te kunnen overleven. 

Deelnemers gaan samen met de gidsen op zoek naar leuke vruchten en zaden en verzinnen hoe een plant die kan verspreiden. Vruchten vliegen, kleven, drijven en verdwijnen in de maag van vogels om verderop te kunnen komen. En daar zijn hele ingenieuze mechanismen voor verzonnen door sommige planten. Tijd om dit van dichtbij te gaan bekijken. Volwassenen en kinderen zijn vanaf 5 jaar welkom.