Mevrouw Zandstra gaat ook de nieuwe minibieb weer beheren. | Foto: PR
Mevrouw Zandstra gaat ook de nieuwe minibieb weer beheren. | Foto: PR Foto: PR

Op schema voor opvang statushouders

taakstelling n Leiderdorp heeft dit jaar al 38 statushouders - vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen - gehuisvest en heeft daarmee nu al voldaan aan haar taakstelling voor 2022. Dat meldde burgemeester Laila Driessen tijdens de gemeenteraadsvergadering van 12 september. Als sommige grote gemeenten in het land er ook zoveel vaart achter zouden zetten, sliep er niemand buiten in Ter Apel, stelde de burgemeester. Waarmee ze erop doelde dat de asielzoekerscentra overvol zitten doordat mensen die een verblijfvergunning hebben gekregen, niet door kunnen stromen naar een woning elders in het land.


Oplevering Statenhof verder uitgesteld 

vluchtelingen n Los van de opvang van statushouders (zie hierboven) en het verzoek tot crisisopvang van asielzoekers (zie voorpagina en artikel hiernaast) moet Leiderdorp ook 101 Oekraïense vluchtelingen opvangen. Daarin loopt de gemeente vooralsnog achter. Er wonen nu ongeveer 60 gevluchte Oekraïners in Leiderdorp, waarvan de meesten bij gastgezinnen, in het AC Hotel en in door de gemeente gehuurde appartementen aan de Pinksterbloem. Maar de taakstelling zal makkelijk worden gehaald als de verbouwing van gebouw Statenhof klaar is. Dat wordt momenteel omgevormd tot appartementen voor internationale studenten. De gemeente huurt daar straks 36 appartementen waar 90 mensen kunnen wonen. De Statenhof zou eerst begin september klaar zijn, maar eind vorige maand werd bekend dat er enkele weken vertraging is opgetreden. Vorige week maandag maakt Driessen bekend dat de vertraging nog langer gaat duren. De oplevering wordt nu verwacht in oktober. Twee weken voordat de Oekraïners in de appartementen kunnen trekken, wordt de raad daarover geïnformeerd, beloofde ze.


Samen stoppen met roken

gezondheid n Op 1 oktober start de 9e editie van de landelijke campagne Stoptober. Iedereen die wil stoppen met roken kan alle steun krijgen om 28 dagen niet te roken.

Meer dan 400.000 mensen deden de afgelopen jaren mee. Het werkt echt: ruim 70 procent van de deelnemers voltooit de maand rookvrij en de helft houdt het minstens drie maanden vol. 

De 28-dagen-niet-roken-reis begint op zaterdag 1 oktober. Meedoen kan door je in te schrijven via de website stoptober.nl. Je krijgt dan ondersteuning via de gratis Stoptober-app op de momenten dat je er even doorheen zit, of als je behoefte hebt aan ondersteuning, contact of afleiding. Je staat er dus niet alleen voor!

Roken is de belangrijkste risicofactor voor ziekte en sterfte. Voor meer informatie over stoppen met roken zie ikstopnu.nl.