Lepeltje-Lepeltje

"Moet je ’t zien?" Zonder mijn antwoord af te wachten, deed de man zijn poloshirt omhoog en draaide zich naar mij toe. Op zijn mollige rug zag ik een afschrikwekkend rood/blauw/grijs tafereel van een grote grillige omvang, zeg maar: een soort slagveld. "Gevallen", knorde hij. Het praten ging hem niet makkelijk af, zijn ademhaling stokte. Hij bracht zijn kleren weer op orde. "Wil je me straks een handje helpen als ik wil gaan staan?", vroeg hij. "Als ik eenmaal sta, gaat het lopen wel, maar pijn dat ’t doet, verschrikkelijk. Ik moet in beweging blijven, maar alles is zo stijf als een plank." 

Om het gesprek enigszins gaande te houden, kon ik niet nalaten belangstellend te vragen wat er in hemelsnaam was gebeurd: "Het lijkt wel of je onder de trein hebt gelegen." Voor zover mogelijk en met een luid au-au-au-au probeerde hij rechtop te zitten. Met zijn knuist op de pijnlijke plek en na een zucht die uit zijn tenen leek te komen, vertelde hij dat de bel was gegaan. "Ik kan mij moeilijk voorstellen, dat….".  begon ik, maar kreeg de kans niet mijn zin af te maken. "De deurbel ging, drie luide stoten, pas geïnstalleerd, mijn vrouw en ik worden wat dovig, zie je." Het gebel gebeurde ’s nachts, om een uur of drie. Hij lag in diepe slaap, nare droom. "Ik spring uit bed, denk dat het oorlog is", ging hij verder. "Ik krijg een duizeling, val tegen een kast, beland op de punt van de tafel en tuimel met een plof als een zak zand op de grond, een vreselijke carambole." Intussen ging het bellen oorverdovend door. "Sorry, ik ben verkeerd", was het antwoord op de vraag "Wie daar?" van de vrouw des huizes. De dokter kwam, rib gekneusd of gebroken, daar is niets aan te doen, herstel duurt een week of zes. 

"Mijn vrouw is lief hoor", glimlachte de patiënt, "we liggen weer lepeltje-lepeltje, ze wrijft zachtjes, aait en geeft weer kusjes voor het slapen gaan." Eind goed, al goed, dacht ik. Niks daarvan: "Vraagt mijn vrouw vannacht of ik het lekker vind, dat geknuffel. Na mijn ‘jajaja, heerlijk schat, doorgaan’, stapte ze over naar haar eigen bed en zei: ‘Dan ben je voldoende opgeknapt, we gaan weer apart slapen." Ik hielp hem overeind, hij sjokte weg, met die grote hand ter ondersteuning van zijn ribbenkast. 


Onderzoek naar impact corona 

gezondheid n De coronacrisis heeft ieders leven beïnvloed.  Hecht GGD Hollands Midden wil de gevolgen van de coronaperiode op de gezondheid, leefstijl en het welzijn van inwoners van 18 jaar en ouder in kaart brengen. Dit gebeurt in samenwerking met het RIVM, het CBS en de andere GGD-en.

Meer dan 62.000 willekeurig gekozen mensen uit de regio worden de komende tijd benaderd om mee te doen aan dit vragenlijstonderzoek. De vragenlijst bevat verschillende onderwerpen, zoals gezondheid, welzijn, leefstijl, participatie en corona. Het onderzoek loopt tot begin december.