LEZERS SCHRIJVEN

De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen maximaal 250 woorden bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.

 

Pleidooi voor tegelbelasting

Vorige week maandag maakten wij een korte wandeling door een warm Leiderdorp. De zon was onder, maar de temperatuur bedroeg nog steeds 27°C.  En dat was zeer goed te merken, vooral in het verschil tussen de straten met veel asfalt en steen of de straten met meer groen. Lopend langs betegelde tuinen was het voelbaar warmer dan langs de tuinen met bomen, struiken en gras. 

Daarom is het zo onbegrijpelijk dat er nog steeds mensen zijn die een hekel hebben aan groen en hun hele tuin vol plempen met tegels. Vooral onder de omstandigheden van nu, die we in de toekomst volgens de weersvoorspellingen steeds meer zullen krijgen, is dat een zeer onnadenkende actie. 

Maak gebruik van de natuurlijke afkoeling die bomen, struiken en gras je kunnen bieden. Dat is prettig voor ons mensen, maar ook voor de insecten, de vogels en kleine zoogdieren. 

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de afvoer van overvloedig regenwater. In een groene tuin gaat dat veel geleidelijker dan in een harde tuin. Met alle gevolgen van dien voor ons rioolstelsel, dat sneller overbelast zal zijn. Met overstromingen tot gevolg.

Daarom zou ik willen pleiten om net als in Denemarken een tegelbelasting in te voeren. Die hoger wordt naarmate de hoeveelheid tegels in een tuin groter is.

Maar ja, onze overheid houdt het liever bij ludieke acties van tegelwippen e.d. zonder daar een verplichting aan te koppelen. En dat is jammer, want niet iedereen kent zijn of haar verantwoordelijkheid voor de wereld om ons heen en hoe we deze zullen nalaten aan onze kinderen en kleinkinderen.


Ad Feller, Leiderdorp