Vurrukkuluk

‘Als het meisje groter wordt, roosje in de knop. Zou je tegen alle grote jongens willen zeggen: handen thuis en lazer op’. Kent u deze regels? Ja? Klopt, ze zijn uit het liedje Op een mooie Pinksterdag. Een vader die zich zorgen maakt over zijn opgroeiende dochter. Jammer, had niet gehoeven, tenminste wanneer hij en zijn vrouw/partner seksualiteit bespreekbaar hadden gemaakt. Aan tafel, tijdens het eten of wanneer hun dochter/zoon het onderwerp ter sprake had gebracht of vragen had gesteld. 

Voor velen is seksuele voorlichting een heikele zaak. Ten onrechte. Seks komt van alle kanten op ons af. Het is eerder vreemd wanneer zoon/dochter het onderwerp uit de weg gaat.  Naakt voor de klas heet het televisieprogramma dat over seks gaat. De Sekszusjes Krista en Marcella nemen seksuele voorlichting anno 2022 onder de loep. Dat is wel nodig. Er moet een taboe doorbroken worden en dat doen de Sekszusjes op voorbeeldige wijze. 

Jongeren willen over seksualiteit praten. Ouders vinden het stiekem prettig om het gesprek niet te hoeven aangaan en docenten luisteren niet naar de behoefte van jongeren. Ikzelf werd naar de pastoor gestuurd, die vertelde over bijtjes en bloemetjes. Ik snapte er geen zak van. 

Toen een buurmeisje trouwde kreeg ze horen ‘maar te doen wat Henk zegt’. Maar Henk hadden ze ook niets verteld. Een vriendin van een vriendin was bij haar moeder te rade gegaan. Haar man kwam de slaapkamer binnen stieren, roepend ‘dynamiet, dynamiet’. Moeder haalde de schouders op, vond dat niks bijzonders. ‘Niks bijzonders?’ riep de jonge bruid, ‘er hing een lont aan van wel vijftien centimeter.’ 

Mijn kleinzoon van zestien vertelt openlijk over condooms, voor het zingen de kerk uit, porno en een klasgenoot die bi is. Toen ik hier voorzichtig en schichtig over sprak was ik de twintig ruim gepasseerd. Wat de Sekszusjes op de televisie uitdragen is: ga het gesprek aan. In het begin voelt dat een beetje oncomfortabel, maar het went snel. Het maakt het leven voor iedereen ‘vurrukkulukker’. Vurrukkulukker? Waar heb ik dat deze weken meer gehoord? Van Remco Campert, de onlangs overleden schrijver van Het leven is vurrukkuluk. 

Er komen nog twee afleveringen van Naakt voor de klas, 19 en 26 juli. Kijken, met z’n allen!