n Programmaboekje is klaar 

Highlights in jubileumjaar LVU

programma n Voor de 60e keer heeft de LVU een prachtig programma voor de zomer en het komende seizoen opgesteld, vol met leuke, interessante cursussen, lezingen en workshops. Het programmaboekje valt binnenkort weer op de deurmat en als u uw nieuwsgierigheid niet kunt bedwingen: het programma staat al op de website van de LVU. In dit bericht aandacht voor enkele highlights.

In de zomer

Vanaf half augustus is op vier maandagochtenden iedere belangstellende welkom in het Open atelier, om naar hartenlust te tekenen of schilderen – bij goed weer in park De Houtkamp. Voor creatieve plantenliefhebbers is er een zomerse workshop Ikebana en in het najaar een Introductiecursus Ikebana en een Workshop kerstschikkingen maken. En opnieuw is er Botanisch tekenen. Bij de korte creatieve cursussen zult u Nana’s maken aantreffen, maar bijvoorbeeld ook workshops Mixed media, voor het maken van collages: in de zomer zijn er twee workshops Schilderen op textiel en papier en in het najaar drie. 

Naast de zomerse workshop Een eenvoudig en passend sieraad in 2 uur bevat het programma ook een korte cursus Sieraden maken. Voor degenen die goed willen leren tekenen, is de cursus Tekenen doe je zó bedoeld.

Ga mee met de Wandeling door Landgoed de Raaphorst, kom luisteren naar de lezing over Bijen en honing, of maak een lekkere soep in de workshop Koken met wilde planten die u eerst zelf geplukt heeft.

Lezingen en excursies

Boeien kunst en cultuur u? De LVU biedt in verband met komende grote tentoonstellingen onder meer lezingen aan over Vermeer, de beroemde modeontwerper Balenciaga en de tentoonstelling De nieuwe vrouw. Muziekliefhebbers kunnen een lezing volgen over De special effects van J.S.Bach. Er zijn korte lezingenseries over Toetanchamon en de Vallei der Koningen en over De archeologie van Europa: de steentijd. In het Programma Moderne Architectuur organiseert de LVU drie dagexcursies naar stadswijken met interessante beeldbepalende nieuwe architectuur, zoals in het najaar het Rotterdamse Museumkwartier met o.m. een bezoek aan het schitterende Depot van Museum Boymans. 

Wetenschap en techniek

Wetenschap en techniek krijgen opnieuw veel aandacht. De cyclus Alles over het heelal staat, vernieuwd en uitgebreid, weer op het programma. Met veel trots biedt de LVU ook 

de cyclus Klimaatverandering aan, waarin uitgebreid wordt ingegaan op alle belangrijke aspecten van dit grote probleem. Wilt u zélf technisch actief zijn? Kijk dan eens naar de cursussen Arduino en 3D printen en 3D modellen maken.

Opnieuw is er een cursus filosofie, waarin het beroemde en actuele boek Totalitarisme van Hannah Arendt wordt behandeld. 

tentoonstellingen

De LVU gaat al vele jaren naar interessante tentoonstellingen, voor een lezing en, na koffie of thee, een rondleiding. Dit seizoen staat de tentoonstelling ’s Werelds oudste havenstad Byblos in het RMO op het programma, net als een bezoek aan de altijd weer verrassende Koninklijke Bibliotheek. 

Talen

De LVU heeft voor het eerst in jaren weer cursussen Spaans voor beginners en Spaanse conversatie op het programma genomen. De cursus Bahasa Indonesia wordt gecontinueerd. En naast Engels, Frans en Italiaans zijn er ook cursussen Chinees. Interessant zijn ook de Leeskringen Nederlandse literatuur en de Leeskring Engelstalige literatuur. En degenen die hun Latijn en Grieks van vroeger willen ophalen kunnen dat doen in de cursussen Petronius’ Satyricon lezen of Socrates’Apologie lezen.

Bewegen

Op het gebied van Ontspannen en Bewegen biedt de LVU weer het bekende programma aan met Yoga en Bewust bewegen. Ook de succesvolle cursus Stoelyoga heeft daarin een plaats.

Informatie en aanmelding

Het programmaboekje niet ontvangen? Vraag dan een exemplaar aan bij de LVU. Het bureau van de LVU (Sterrentuin, van Diepeningenlaan 110H, 2352 KA Leiderdorp) is tijdens de vakanties gesloten, maar wel te bereiken per mail (info@volksuniversiteitleiderdorp.nl), of telefoon (06 28415610). Kijk voor informatie ook op de website www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, waarop men zich ook voor cursussen kan inschrijven.