Een overwoekerd bankje in park Agt-hoven. | Foto: Medea Hempen
Een overwoekerd bankje in park Agt-hoven. | Foto: Medea Hempen Foto: Medea Hempen

Keuze uit vijf aanbieders openbare oplaadpalen

uitbreiding n In Leiderdorp zijn straks vijf aanbieders van openbare oplaadpalen voor elektrische auto’s actief. Allego, PARKnCHARGE, Dutch Charge, Orange Charging hebben al palen staan, daar komt nu City Charging bij. Op 30 juni 2022 tekende wethouder Bob Vastenhoud (PvdA-GroenLinks) de overeenkomst met City Charging.

Doordat er nu vijf aanbieders zijn, kunnen inwoners kiezen voor de partij die het beste aansluit op hun wensen. Dit stimuleert de marktwerking en zorgt voor een beter evenwicht tussen vraag en aanbod. Ook maakt het de keuze voor elektrisch rijden makkelijker. Dit is beter voor een duurzaam Leiderdorp. Een mooie stap om de CO2-doelstellingen te halen. Deze staan in de duurzaamheidsagenda 2017 – 2025.


Aanvragen

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om een elektrische auto op eigen terrein op te laden. Gemeente Leiderdorp vindt dat dit het rijden in een elektrische auto niet mag tegenhouden. Daarom kunnen inwoners openbare oplaadpalen aanvragen. 

De gemeente heeft gekozen voor het open-marktmodel. Dat betekent dat de gemeente niet zelf oplaadpalen plaatst en exploiteert. Dit doen de genoemde bedrijven. Inwoners die interesse hebben in een openbare oplaadpaal, kunnen contact opnemen met deze bedrijven.


Duurzaamheidsagenda

Het vinden van meerdere bedrijven is een actie uit de duurzaamheidsagenda 2017-2025. In deze duurzaamheidsagenda stelt de gemeente Leiderdorp zich tot doel om in 2050 volledig CO2-neutraal te zijn. Maar ook om de CO2-uitstoot voor 2025 te verminderen met 30 procent ten opzichte van 2013. Om deze doelen te bereiken zijn verschillende stappen nodig. 

Eén van de stappen die bewoners zelf kunnen nemen, is het rijden in een elektrische auto. Met de keuze uit meerdere bedrijven voor de laadpalen, wil gemeente Leiderdorp het rijden in een elektrische auto bevorderen.

Meer informatie over het aanvragen van oplaadpalen is te vinden op de website www.leiderdorp.nl/oplaadpalen.


'Meer geschikt voor bijen dan voor mensen'

VERVOLG VAN VOORPAGINA


Volgens wethouder Bob Vastenhoud (PvdA-GroenLinks) is het parkje nog een tijd lang intensief gemonitord tot het probleem dit voorjaar onder controle leek te zijn. “De afgelopen anderhalve maand is niet gekeken maar nu is het inderdaad weer een rommel”, gaf hij toe. Dat de bankjes langzaam verdwijnen onder de begroeiing, wijt hij aan het groeizame weer van de laatste tijd, met warmte en veel regen. “De regelmaat van onderhoud is te laag om dat bij te houden. Daarom zijn de bankjes nu geschikter voor bijen dan voor mensen.” 

Een echte oplossing had hij niet. Wel wil hij kijken of het mogelijk is om maatregelen te nemen zodat in ieder geval de paden wat meer vrij blijven van rommel. Hempen gaf als tip mee om in de winter, als de bloeiende planten weer weg zijn, toch nog een opruimronde te houden om in ieder geval het milieuvervuilende plastic zoveel mogelijk te verwijderen.