De dokter verzuipt

Wat was ik onder de indruk van de huisartsendemonstratie op het Haagse Malieveld. Duizenden artsen trokken op naar de Residentie, collega’s moesten op hun post blijven omdat het werk gewoon doorging. ‘Wij komen niet met een trekker, maar balen wel als een stekker’, stond op een van de spandoeken. Er werd ‘beschaafd’ gedemonstreerd, dat kun je wel aan dokters overlaten.

’s Avonds in het televisieprogramma Op1 kwam een arts (48 jaar) uitleggen waarom hij zijn stethoscoop aan de wilgen hangt. Hij vindt het een onmogelijke opgave om in tien minuten een ziek kind na te kijken en de nerveuze moeder uit te leggen dat er van een levensbedreigende ziekte geen sprake is. Hij had nog een paar voorbeelden waarom twintig minuten ook écht te kort is om – zoals hij letterlijk zei  - een ‘slechtnieuwsgesprek’ te voeren, waarin ‘ik een doodvonnis moet uitspreken’. Of om in dat veel te korte tijdsbestek een oudere te laten uit- en aankleden, te onderzoeken en in mensentaal te vertellen wat er aan de hand is. Om niet al om 12.00 uur volop achter te lopen stuurt hij patiënten sneller door naar het ziekenhuis. Dat is nogal kostbaar. ‘Terwijl ik de minuscule ingreep zelf kan uitvoeren.’ Maar, geen tijd. Dan praatte hij nog niet over het vele organisatorische en administratieve werk dat hij moet doen. Of de weer andere pillen en poeders die hij van de zorgverzekeraar moet voorschrijven, omdat die goedkoper zijn. ‘Terwijl ik weet, dat die niet zullen werken,’ legde hij uit, ‘om vervolgens terug te gaan naar de eerdere medicatie’. 

Niet eerder liet men in Op1, doorgaans een kakelende kippenren, iemand zo ongestoord zijn verhaal doen, men luisterde met verbijstering. Nog tweetjes, niet meer: ‘Een patiënt met een depressie kan niet naar een psycholoog omdat de man/vrouw te weinig betaald krijgt. Suikerzieken moeten het met minder controles doen en krijgen pillen die de zorgverzekeraar goedkoop heeft uit onderhandeld. Toen de arts begon over de honderd-en-een verschillende ict-software, zette ik het toestel uit. 

Op een van spandoeken werd de situatie van de huisarts in drie woorden samengevat: De huisarts verzuipt. Daar kan ik aan toevoegen: En de patiënt is de dupe. Terug naar vroeger? Terug naar het ziekenfonds? Lijkt mij een onderzoek waard. Nu loopt de regering aan de leiband van de zorgverzekeraar. Zijn premie gaat elk jaar omhoog, wat hij niet vergoedt ook elk jaar.


Klaverjassen 

Zijlkwartier n Deze zomer kan er bij de Leiderdorpse Buurtvereniging Zijlkwartier aan de Van der Marckstraat 19 iedere dinsdagavond van 20.00 tot 23.00 uur geklaverjast worden. Deelnemers betalen 3 euro per persoon. Wie niet van klaverjassen maar wel van gezelligheid houdt, kan ook meedoen met het sjoelen. Er is op elke dinsdagavond een groepje enthousiaste sjoelers die nieuwe spelers verwelkomen.