Cultuurcoach

Eigenlijk had ik al meteen mijn bedenkingen bij de aanstelling van een cultuurcoach vorig jaar. Het werd een zij, die voor de duur van een jaar voor halve dagen werd ingezet. Ik had ook met haar te doen. Waar begint zij aan? De vrouw in kwestie werd belast met een aantal taken, voor de uitvoering daarvan heb je minstens een clubje van vier op hun terrein getalenteerde mensen nodig, om tot resultaten te komen. Nee, Leiderdorp wilde voor een habbekrats op de eerste rij zitten.

Ben ik een Sombermans? Nee, eerder een realist, en die was ver te zoeken toen het takenpakket werd opgesteld. Een paar voorbeelden van wat van de Cultuurcoach werd verwacht: Verbinden, de culturele instellingen geven aan meer en intensiever te willen werken. Het ontbreekt deze instellingen aan de expertise, tijd en slagkracht. Wanneer de mensen van deze instellingen al geen tijd hebben, waar moet de Cultuurcoach die tijd met haar 16 uur per week vandaan halen? Zichtbaarheid, de Cultuurcoach moet onderzoek doen, zorgen voor een helder plan van aanpak, een goede taakverdeling, een sturende rol vervullen en een gedegen marketingplan opstellen. Dit moet leiden tot meer diversiteit en verjonging van het aantal actieve leden van de Leiderdorpse cultuuraanbieders. Nog eentje. Innovatie en nieuwe ideeën, de Cultuurcoach neemt het voortouw in het uitwerken van organisatie overstijgende projectideeën naar concrete activiteiten, resulterend in een nieuw aanbod voor nieuwe doelgroepen. 

Van de Cultuurcoach werd verwacht Leiderdorp goed te kennen en een netwerk meebrengt. Bovendien werd van haar verwacht voor financiën te zorgen, via publieke en private fondsen en via sponsoring. Toen de Cultuurcoach kennis had genomen van de taken, de hier genoemde is een deel ervan, die zij moet uitvoeren, zou ze in feite gillend de Willem-Alexanderlaan opgerend moeten zijn. Dat deed ze niet. Zelfoverschatting? Hoe dan ook, geef corona alsjeblieft niet de schuld van dit echec. Dat ligt namelijk bij de bron. Verder bij haar gebrek aan kennis van Leiderdorp en haar burgers en de onwetendheid van het bestaan van het Leiderdorpse Cultuurplatform. Dat laatste zou de Leiderdorpse politiek zich ook moeten aantrekken. Het platform wordt geleid door mensen met kennis van zaken, ervaring en – mooi meegenomen: ze kennen het dorp. 


Pauze inzameling rommelmarkt

Tamarco n In juli en augustus zet de Leiderdorpse Show- en Marchingband Tamarco de inzameling van spullen voor de jaarlijkse rommelmarkt even op pauze. Vanaf september kunnen bruikbare spullen weer elke woensdagavond tussen 18.30 en 21.00 uur gebracht worden naar het clubgebouw aan de Van der Marckstraat 19b. Bel voor meer informatie met 0622681341 (na 16.00 uur).