Een reu kan naar believen zijn linker- of rechterachterpoot optillen bij het plassen. | Foto: PR
Een reu kan naar believen zijn linker- of rechterachterpoot optillen bij het plassen. | Foto: PR Foto: PR

Tweebenig

Hield Johan Cruijff van honden? Waarschijnlijk wel. Hij, of althans het gezin Cruijff, had in ieder geval lange tijd een hond. Dat is te zien in diverse oudere, persoonlijke reportages over waarschijnlijk de beste Nederlandse voetballer aller tijden.

Het zal te ver gezocht zijn, maar misschien was de liefde van Cruijff voor honden ingegeven door hun tweebenigheid. Zelf was hij van nature rechtsbenig, maar hij begreep het voordeel van tweebenigheid boven alleen maar het goede gebruik van het rechter- of het linkerbeen. En ontwikkelde zijn traptechniek. Dat is logisch.

Honden zijn tweebenig, zoals gezegd. Hm? Jawel, de meeste mannetjes – voor vrouwtjes ligt het anders - kunnen namelijk zowel hun linkerpoot als hun rechterpoot optillen bij het plassen. Liefst niet tegelijk natuurlijk. Maar afhankelijk van de situatie en omgeving plassen zij de ene dan wel de andere kant op, met de ene of de andere achterpoot opgetild. Erg handig, want je hoeft dan niet voortdurend op zoek te gaan en te draaien naar de beste positie. Links of rechts, het maakt niet uit. Tweebenig.

Wat voor het plassen en de tweebenigheid geldt, geldt niet voor de ‘handigheid’ van honden. Het gebruik van hun voorpoten. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat een deel van de honden rechtshandig is, een deel linkshandig en toch ook een behoorlijk deel tweehandig. Let er maar eens op als uw hond iets doet of wil: de ene gebruikt meestal de linker voorpoot, de andere de rechter, en de derde nu eens de ene en dan weer de andere voorpoot. Kennelijk is hier meer variatie van bij de achterpoten – maar ja, plassen doen honden dan ook heel erg vaak, dus daar is een goede functionele techniek, zoals dat in het voetbal heet, van groot belang.

Helder zo, hoe dat zit met hondse tweebenigheid? Ach, als het onbegrijpelijk is, is er nog steeds geen enkel probleem. Want dan kunnen we altijd terecht bij een van de diepe wijsheden van Cruijff: "Als ik zou willen dat je het begreep, zou ik het beter hebben uitgelegd...”

Zie ook facebook Platform Hondenweer – HVL

Afbeelding