Zelf een regenton aanschaffen | Foto: Marieke van Leeuwen)
Zelf een regenton aanschaffen | Foto: Marieke van Leeuwen)

Zelf zorgen voor waterberging bij nieuwbouw

Algemeen

Politiek - Wie in Leiderdorp een nieuw gebouw neerzet, een oud gebouw vervangt door nieuwbouw of een vergunningplichtige aanbouw realiseert, moet straks zelf zorgen voor voldoende waterberging op eigen terrein. ‘Voldoende’ betekent dat voor elke vierkante meter grond die nieuwbouw en de eventuele bestrating eromheen in beslag neemt, er een waterbergingscapaciteit van 60 liter water is.

Dat staat in de Hemelwaterverordening Nieuwbouw die de gemeenteraad maandagavond 30 mei heeft vastgesteld. De verordening is nodig omdat door klimaatverandering heftige stortbuien en langdurige neerslag steeds vaker voorkomen. De bebouwde omgeving is er nu niet op ingericht om al dat water goed te verwerken. Als het riool overbelast raakt, kan dat leiden tot overstromingen en schade aan gebouwen en wegen. Wanneer water op eigen terrein een tijdje vastgehouden wordt, vermindert niet alleen de kans op overstromingen maar ook op zogeheten overstorten waarbij het vuilwaterriool overloopt en het vieze water rechtstreeks in het oppervlaktewater terecht komt. 

Berging van water op eigen terrein kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een groen dak aan te leggen, regentonnen te plaatsen of een grindbed aan te leggen waarin het water weg kan zakken. Of een combinatie daarvan. 

De waterberging moet er voor zorgen dat een bui van 60 mm per uur opgevangen kan worden. Vijf dagen na de bui moet het water zover verwerkt zijn dat de waterberging opnieuw een bui van dat formaat aankan.