Op de eerste rang, in de cabine van de dieseltrein. | Foto: PR
Op de eerste rang, in de cabine van de dieseltrein. | Foto: PR Foto: PR

Meerijden in de cabine bij Stoomtrein Katwijk Leiden

stoomtreindag n Donderdag 26 mei, Hemelvaartsdag, is het nationale stoomtreindag. Bij Stoomtrein Katwijk Leiden maken ze er een bijzondere dag van. Wie dat leuk vindt, mag een stukje meerijden in de cabine van een trein.


Voetplaatritten

De cabine van een stoomtrein wordt voetplaat genoemd. De stoomtreinen van Stoomtrein Katwijk Leiden zijn niet groot. Naast de stoker en machinist blijft weinig ruimte over. Bovendien zijn er veel leidingen die gloeiend heet zijn. Daarom worden de voetplaatritten gereden in de cabine van een dieseltrein. Dat is veel veiliger. De ritten worden gereden op het emplacement voor het station.


Veel te zien en te doen

Naast een rit met de stoomtrein langs de oevers van het Valkenburgse Meer en een rit met een dieseltrein met open wagens naar de remise kun je alle gebouwen van het buitenmuseum bezoeken. In het vernieuwde binnenmuseum beleef je de geschiedenis van het smalspoor. Kinderen kunnen buiten modeltreinen met behulp van drukknoppen in beweging zetten op de grote modelbanen naast het station en voor de ingang van het museum. En eenmaal binnen kunnen ze zich uitleven in de grote kindercorner. Ook prettig voor de ouders: die kunnen hen vanaf het terras heerlijk zien spelen met de treinen terwijl zij zelf genieten van een kopje koffie of thee.

Stoomtrein Katwijk Leiden is gelegen aan het Valkenburgse Meer. Er is gratis parkeergelegenheid. Kijk op de website van Stoomtrein Katwijk Leiden voor meer informatie.


Inloopconcert Academiegebouw

orgel n Het zesde concert in de serie Inloopconcerten in het Groot Auditorium van het Academiegebouw wordt op woensdag 1 juni.gegeven door Carel Cames van Batenburg.

Carel speelt onder meer. The Arrival of the Queen of Sheba en Air uit Water Music van Georg Friedrich Händel, Praeludium en Fuga in a-moll van František Xaver Brixi en Fanfare van Jaques-Nicolas Lemmens.
Carel behaalde bij nationale orgelconcoursen hij drie maal een finaleplaats, waarvan twee maal de eerste prijs. Bij zijn 25-jarig jubileum als organist ontving hij de zilveren medaille van de Sint Gregoriusvereniging. In de St. Jacobuskerk in Den Haag is Carel vaste begeleider van het koor Cantemus Domino.

De Inloopconcerten worden georganiseerd door de 'Musici rond het Academie-orgel' en zijn tot en met 29 juni elke woensdagmiddag van 13.00 uur tot 13.30 uur in het Academiegebouw aan het Rapenburg 73 in Leiden. De toegang is vrij.


Muzikaal Talent in Lokhorstkerk

concert n In de Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1, is op donderdag 2 juni vanaf 17.00 uur te genieten van een uur muziek met een veelkleurig aanbod van hoogtepunten. Dan geven een aantal studenten van Practicum Musicae hun volgende maandelijkse concert. De musici zijn jonge dubbeltalenten die naast hun studie aan de Leidse universiteit bovendien les krijgen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Het programma omvat onder meer vocale muziek uit de vroege barok (Amarilli, mia bella van Caccini), klaviermuziek uit de late barok (L'Egyptienne van Rameau) en laat-romantische pianomuziek (Augustus – Oogst van Tchaikovsky). De toegang is vrij.


Mensenrechten en wandelroute

Amnesty n Op zondag 29 mei organiseert Amnesty Leiden weer een wandeling door Leiden langs langs historische plaatsen die iets te maken hebben met mensenrechten. De start is om 14.00 uur bij de Koornbrug. 

Een ervaren gids voert de deelnemers kriskras door de stad en zorgt voor nuttige uitleg. De tocht duurt maximaal twee uur, maar kan eventueel na overleg of vanwege het weer verkort worden. Deelname kost € 5,- per persoon en aanmelden kan tot en met 27 mei via amnestyleiden@gmail.com.

De achterkant van de poort bij De Burcht. | Foto: PR