‘Dokter’ dolfijn

Wat zijn ze schattig en slim, dolfijnen, ze lijken ook altijd vrolijk. Dat hebben we in het Dolfinarium zelf kunnen zien. De tuimelaars kunnen veel meer dan wat ze in Harderwijk laten zien, zelfs zichzelf beter maken. 

Net als mensen kunnen dolfijnen last hebben van huiduitslag, een vervelend kwaaltje waar de huisarts en drogist wel raad mee weten. Voor de dolfijn is onder water geen huisarts beschikbaar, hij zal het probleem zelf moeten oplossen. Dat doet hij ook. Wetenschappers hebben vastgesteld dat dolfijnen die geplaagd worden door huidschimmel hun lenige lijf tegen koraalriffen wrijven. Daardoor komen er geneeskrachtige stofjes vrij, die hen bevrijden van de kwaal. Zo is er zelfs op beeld vastgelegd dat moederdolfijn haar kind met huidslag voor laat gaan en daarna pas zelf gaat ‘schuren’. Grappig en ook interessant is dat wanneer een groep dolfijnen last hebben van huidschimmel, ze zich in een rij opstellen en wachten op hun beurt. Kom daar eens voor in de supermarkt. 

Een kennis van mij ging jarenlang op vakantie in de buurt van de Ierse Zee, waar veel dolfijnen ‘wonen’. Zij heet Aafke en wist dat dolfijnen op een bepaalde fluittoon reageren. Zij floot en jawel hoor, er kwam er een aangetuimeld. De hele vakantie speelden ze met elkaar. Wanneer ze weer op huis aan ging, vertelde ze hem dat, zwaaide en riep ‘tot volgend jaar’. De dolfijn begreep het en zwom weer de zee op. Aafke is wel een jaar of acht in Ierland op vakantie geweest. Toen hij na zoveel jaar niet meer kwam opdagen, besloot ze in een ander land vriendjes te worden met dolfijnen. In Curaçao zag ze bij voorbeeld kinderen met ADHD zwemmen met dolfijnen, elke morgen en middag een uurtje. Het schijnt echt te helpen, de kinderen worden rustiger. 

Weet je dat er meer dieren zijn die aan zelfmedicatie doen? Honden en katten eten gras om braken op te wekken. Ze hebben dan last van hun maag of een parasiet. Mussen verwerken absintalsem bladeren in hun nestjes als preventief medicijn. 


Krant online

Volg het Leiderdorps Weekblad ook online

www.leiderdorpsweekblad.nl

Het Leiderdorps Weekblad is ook aanwezig op Twitter (@Leiderdorpwkbld) en Facebook