De aronskelk. | Foto: J. Klapwijk
De aronskelk. | Foto: J. Klapwijk Foto: Jasper Klapwijk

PARELTJES VAN DE HEEMTUIN

De Leiderdorpse heemtuin is een halve eeuw geleden aangelegd als onderdeel van park De Houtkamp. Het is zonder twijfel één van de mooiste heemtuinen in het land, met een breed scala aan landschapstypen, ieder met zijn eigen plantensoorten. 

Een wandeling door de heemtuin is voor iedereen een aanrader, maar hoe meer je weet over alles wat er groeit en bloeit, hoe leuker het wordt. Daarom belicht heemtuinbeheerder Jasper Klapwijk in deze rubriek steeds een ander pareltje van de heemtuin.

 

Aronskelk: plant met een bijzondere strategie

In de Heemtuin zijn op dit moment de bijzondere bloemen van de aronskelk te zien. Aronskelken zijn planten met een unieke groei- en bloeiwijze.

Het pijlvormige groene blad verschijnt al tegen het einde van de winter en valt daardoor erg op. Bij sneeuw en vorst worden de bladeren slap en lijken de planten afgestorven. Maar op het moment dat de temperatuur stijgt, komt er weer leven in de bladeren en staan ze binnen korte tijd weer rechtop.

Op dit moment zijn vooral de bloemen van de planten te zien. De kleur van de bloem is weinig opvallend, maar vooral de vorm is bijzonder. Tijdens de bloei verspreidt de plant de geur van rottend vlees en wordt de temperatuur binnen in de bloem een stuk hoger dan de omgeving, vaak tot wel 15 graden warmer. De geur en de temperatuur maken de bloemen onweerstaanbaar voor insecten. Op het moment dat insecten de bloem betreden, worden ze opgesloten; naar beneden gerichte haartjes zorgen ervoor dat de insecten de bloem wel in, maar niet uit kunnen.

Deze opsluiting kan wel 24 uur lang duren. In die periode bestuift het insect eerst de vrouwelijke bloemen onderin de bloeiwijze met stuifmeel dat op het diertje zit als gevolg van een bezoek aan een andere aronskelk. Vervolgens komen de mannelijke bloemen tot rijping en geven ze hun stuifmeel af dat op het insect terecht komt. Als het insect bedekt is met stuifmeel verdwijnen de haartjes die van de bloeiwijze een gevangenis maakten. Het insect kan dan ontsnappen en doorvliegen naar de volgende aronskelk.


Afbeelding