Afbeelding
Foto:

Moederdag

Mijn moeder was een bijzondere vrouw. Ik neem aan dat de meeste mensen dat van hun moeder zullen zeggen. Maar de mijne was van de buitencategorie. Zij had geheel eigen oplossingen voor problemen. Eén voorbeeld uit velen: Een scheutje azijn in de wasmachine en de zwarte kleding komt er mooier uit dan toen het in de winkel werd gekocht. Haren gewassen? Naspoelen met azijn, om een prachtige glans te krijgen. 

Mijn moeder had ook een arsenaal aan uitspraken, die ze te pas en vooral te onpas gebruikte: Ik ben maar de dochter van een arme kleermaker – Alles is beurlijk, wije broek scheurlijk – Nu komt de aap uit het jacquetje – Van boven bont en van onderen stront – Hij heeft geen cent om dood te gaan – De duivel kakt altijd op de grote hoop – Ik wacht maar af, net als de doodgravers – De dader ligt op het kerkhof – Alsof er een engeltje op je tong piest – Goede morgen, nieuwe zorgen – Dat ligt in Gods hand en daar kun je niet in kriebelen – Van geven is niemand armer geworden – Het geluk loopt zijn broekspijpen uit – Hij? Hij is een goocheme gattenlikker – Gauw en goed kennen mekaar niet – Hoe groter geest hoe groter beest – Mijn hand jeukt: er is een erfenis te delen – Hemd uit je broek, Jan Vaatdoek – Het komt op als kakken – Heb jij de kouwe pies? – Aan haar is geen loven, lieven en lusten – Loterij is kloterij – Alles opgegeten? Dan is het morgen mooi weer – Ik zou je niet kwijt willen, voor geen meloen – Hij heeft geen nagel om aan zijn kont te krabben – Het ouwerwetse is zo kwaad niet – Heb jij soms de Vitusdans?

Wanneer ze twee bessenjenevertjes had gedronken, bleek haar stem gesmeerd genoeg om in zingen uit te barsten: Alle meisjes hebben een vrijer, helaas ik heb er geen. Ik zou er graag een willen hebben, hoewel: dat is wel algemeen. Na het derde besje ging ze echt los: Als ik dood ben gaan jullie erven. Daarom hoop je misschien dat ik gauw zal sterven. Wanneer de aas door de familie wordt verdeeld, wordt ter mijne ere jazzmuziek gespeeld. Met hoge hoeden en lange jassen achter mijn kistje aan in hele kleine passen.


Agenda Filmhuis Leiderdorp

programma n In het Filmhuis in Leiderdorp wordt om de week op donderdag, afwisselend ’s avonds en ‘s middags, een film gedraaid. Op het programma staan films in de genres drama, komedie, biografie en mysterie. 

De data voor de komende maanden zijn: 5 mei 20.00 uur (drama), 19 mei 14.00 uur (drama/ biografie/muziek), 2 juni 20.00 uur (drama) en 16 juni 14.00 uur (drama/biografie).

Het Filmhuis is gevestigd in gebouw De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 10.

Zie www.filmhuisleiderdorp.nl voor meer informatie over de inhoud van de films en reserveren.